Vučić: Nećemo Kosovo u UN, da nećete da nas bombardujete i pretite sankcijama?

Vesti 24. nov 202211:26 328 komentara
Aleksandar Vučić
Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se kosovski Srbi neće vraćati u institucije dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština, što je bio njihov drugi uslov, uz onaj da ne bude kažnjavanja oko promene tablica. On je rekao da obnova KM tablica ide normalno i da o tome nema nikakve obaveze. Govoreći o predlogu EU o konačnom sporazumu, rekao je da Srbija ima svoje “crvene linije”.

Povezane vesti:

“Mi kažemo da nećemo Kosovo u UN i šta onda – da nas bombardujete, da nam pretite sankcijama, šta?” rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

Dodao je i da „nije problem“ da se odmah prekinu pregovori, ali „kako onda mislite da rešavate te probleme“.

Upitan o tome šta će biti na izborima na severu Kosova, koji su raspisani za 18. decembar, kaže da su Srbi sa Kosova rekli da je njihov uslov – formiranje ZSO.

Podsetio je da je to bio uslov za povratak u institucije, pored onog da ne bude kažnjavanja zbog tablica.

“Sve i da hoću – a neću – ne mogu da ubedim Srbe na Kosovu u tako nešto”, kazao je Vučić.

On je rekao da “nije lak period pred nama”, ali da veruje “da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost”.

Vučić je rekao da KM tablice na Kosovu „ostaju i opstaju“ i da njihova obnova teče normalno, jer „nigde ne postoji nikakva obaveza po tom pitanju“.

“Oni (Priština) su pre dva dana imali bolji dil nego što su dobili juče”, naveo je predsednik i kazao da KM tablica ima 7.000 na Kosovu i oko 2.000 u „centrlanoj Srbiji“.

Vučić je kazao da je od ključnog značaja to što u izjavi nakon postizanja sporazuma piše da je neophodno ispunjavanje svih prethodnih postignutih dogovora.

Govoreći od situaciji na severu rekao je da je situacija kod Srba na Kosovu „uzavrela“.

“Ljudi su siti terora prištinskih vlasti. Ovo nije za političke svađe, to je nešto što i mene brine”, kazao je.

Prema njegovim rečima, Srbi su siti ucenjivanja, maltretiranja, šikaniranja i neće da budu nacionalna manjina.

Podsećamo, šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je sinoć da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili o merama kako bi se izbegla dalja eskalacija. „Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“, rekao je Borel.

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković objasnio je da dogovor u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama i da od danas neće biti kazni od 150 evra.

Komentari (328)

Vidi sve komentare