Vučić: Nema razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa

Vesti 22. sep 202117:35 > 19:5186 komentara
Jarinje, Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice bg-jarinje specijalci-sos(20210920-103731730).mxf.00_00_03_05.Still001
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti "prodaje maglu" i da ono što govori znači da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo.

Vučić je ispred crkve Svetog Đorđa u Budimpešti istakao da neće biti nikakvih razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa i naglasio da je to jedino rešenje.

Povezane vesti

„Mogu da organizuju šta god hoće, neću da pristanem na ono što oni misle da ću da pristanem. Vratite se na ono što je bilo, pa onda možemo da razgovaramo“, rekao je Vučić na pitanje o navodnom organizovanju hitnog sastanka Beograda i Prištine u Briselu.

Svi u Evropi, rekao je Vučić, znaju za situaciju i da nikoga neće upoznati ni sa čim novim, ali da zemljama na Zapadu odgovara da Srbija prizna nezavisno Kosovo, što nije interes Srbije.

„On kaže – ‘pa ne, sve je u redu, mi smo mirni i dobri, samo vi povucite vaše mere’.Kakve mere? Da povučemo mere da smo mi suverena država, a da oni nisu suverena država? Kad povučemo te mere, Kosovo je nezavisno i Srbija je priznala Kosovo“, rekao je.

Vučić se pred novinarima zapitao „koje su to bile akcije Srbije prema Kosovu“ ili „koje su to bile akcije Srbije na Cetinju“.

On je pred novinarima ponovio poruku Prištine kako neće da sarađuje u pogledu potrage za nestalima, dok je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović, upitavši da li Priština na taj način odbacuje i mogućnost da preuzme posmrtne ostatke već identifikovanih osoba koje se vode kao nestale.

Vučić je najavio i da će izbori u Srbiji iduće godine „biti u skladu sa zakonom“.

Predsednik Srbije boravi u Budimpešti, gde će učestvovati na 4. demografskom samitu i imati nekoliko bilateralnih susreta – sa premijerima Mađarske Viktorom Orbanom, Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejom Babišom.

Vučića u Budimpešti prati i član Predsedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je rekao da će sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarati o situaciji u BiH, sa kojom je on „dobro upoznat“.

Dodik je je ponovio svoje ranije ocene da je BiH „nemoguća zemlja“ i naglasio kako on priznaje novog visokog predstavnika, a da je, što se Republike Srpske tiče, „ponašanje međunarodne zajednice nepravedno“.

On je dodao da je situacija na severu Kosova priča koju je RS preživela pre 10 do 15 godina.


Izvor: TV Pink

Komentari

Vaš komentar