Vučić: Policija štitila aktiviste da ne dobiju batine, „oni momci bi ih zgazili“

Vesti 11. nov 202111:34 > 13:19 170 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je laž da je "policija štitila zidove", povodom intervencije policajaca prilikom pokušaja aktivista nekoliko nevladinih organizacija da prekreče mural Ratku Mladiću u Beogradu.

Povezane vesti:

Vučić je prilikom obilaska radova na revitalizaciji Termoelektrane „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu rekao da je „policija štitila njih da ne dobiju batine jer bi ih ovi momci zgazili“.

„Policija je uspešno obavila posao i priveli su nekoliko mladića. Prekrečili su (mural), to nije posao za policiju, možda za komunalnu inspekciju ako građani prijavljuju“, rekao je Vučić.

Povodom osuda zbog sprečavanja uklanjanja murala Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je u Hagu osuđen zbog ratnih zločina, iz Hrvatske i EU, Vučić je rekao da oni koji su uputili takve osude „bukvalno nemaju drugi posao u životu nego da mrze Srbe“.

Vučić je naveo da „članica EU Hrvatska“ i sama ima nekoliko murala ratnih zločinaca.

„Nemam pojma šta je „Narodna patrola“, za državu svi jednaki pred zakonom“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Obrenovcu da „nema pojma“ šta je neformalna grupa „Narodne patrole“, koja je u proteklom periodu presretala migrante i ometala novinare u radu.

„Ako neko nekoga maltretira i tuče, taj će završiti iza rešetaka. Monopol nad fizičkom silom ima država uvek i ona je jedina koja je nadležna da provodi zakon u delo“, kazao je Vučić.

Istakao je da će se država ponašati „pravno“ i prema onima koji misle da ne treba da se ponašaju po zakonu, a koji, kako je ocenio, imaju „podršku“ medija i političara.

„Za državu su svi jednaki pred zakonom i samo takva država može da ima poverenje građana ove zemlje“, dodao je on.

„Nisam pitao Grčića da li je prisluškivao mog oca“

Aleksandar Vučić je rekao da nije razgovarao sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, povodom navoda pojedinih opozicionih političara da je EPS formirao paralelnu bezbednosnu strukturu koja je pratila i prisluškivala neistomišljenike i opoziciju, ali i njegovog oca Anđelka Vučića. Vučić je rekao da će o tome „nadležni organi da pitaju gospodina Grčića“.

„Nisam ga pitao, imao sam pametnija posla. To će da ga pitaju nadležni organi, da li je bilo (prisluškivanja) ili nije. Sigurno će pozvati i (potpredsednicu Stranke slobode i pravde) Mariniku Tepić, mnogo joj hvala što brine o mom ocu“, rekao je Vučić.

On je naveo i da u „opozicionim medijima“, „svaki dan vidi da mu je otac neki drugi čovek“, odgovarajući na novinarska pitanja prilikom obilaska radova na revitalizaciji Termoelektrane „Nikola Tesla B“, čemu je prisustvovao i direktor EPS-a Milorad Grčić.