Vučić: Nisam naredio podizanje borbene gotovosti, redovne aktivnosti vojske u Raškoj

Vesti 22. sep 202319:37 45 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Njujorku, povodom primećenog kretanja Vojske Srbije ka Raškoj, da nije naredio podizanje stepena borbene gotovosti i da se radi o redovnim aktivnostima.

„Kada smo podigli borbenu gotovost na najviši nivo tada je bilo mnogo naših vojnika tamo, ali to sada nije slučaj. Redovne aktivnosti su nešto pojačane, naše je da vojsku obučavamo, da bude snažna, da ima mnogo više vežbi, a ukoliko bude dolazilo do bilo kakvog povećavanja borbene gotovosti bićete odmah obavešteni“, kazao je Vučić novinarima u Njujorku.

Povezane vesti

Na pitanje kako je protekao njegov sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, on je rezignirano rekao: „Protekao je, razgovarali smo, i tako“.

„Ne znam tačno ni šta bih vam odgovorio, ne mogu ja da kritikujem Lajčaka da bih time prebacivao krivicu na nekog drugog. Nije ni on kriv, ključne odluke se donose u Berlinu, Parizu, Vašingtonu, nije laka situacija“, poručio je.

Dodao je da su neki oduševljeni a neki užasnuti njegovim jučerašnjim govorom u UN.

„Neki su užasnuti mojim govorom, a neki su i oduševljeni, ali niko nije mogao da ospori činjenice… ni mi Srbi nismo uvek dovoljno racionalni, u svakom slučaju, govorio sam iz srca i glave, govorio sam istinu i govorio sam zarad istorije“, poručio je Vučić.

Dodao je i da je njegov govor u UN prošle godine, kako je rekao, bio „najgledaniji i najčitaniji, uz ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog“.

„Ako ga ove godine postave kako treba, siguran sam da će i ove godine moj govor biti najčitaniji, ili opet uz Zelenskog“, poručio je.

O Zorani Mihajlović: Ne razumem ljude koji su protiv svog naroda jer nisu dobili funkciju

Na pitanje kako tumači kritike od strane bivše stranačke koleginice Zorane Mihajlović da se predsednica Kosova Vjosa Osmani sastajala sa važnijim ljudima u Njujorku od njega, kazao je da ne razume ljude koji su protiv svog naroda „jer donji deo vaših leđa nije zadovoljan sopstvenom pozicijom – za mene je to potpuno neverovantno“.

„Da budete protiv svog naroda jer niste dobili funkciju?! Bio sam i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, i sa glavnim zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatanom Fajnerom, i sa mnogo drugih ljudi. Kao deca, pojma nemaju šta će od besa i mržnje. Osmani se nije videla ni sa predsednikom Južne Koreje, ni sa potpredsednikom Kine, ali dobro, takvi su vam ti iz te tzv. elite“, ocenio je Vučić.

Dodao je da „ljudi u Srbiji moraju da razumeju da kada vodite zemlju država nije igračka, nešto radite gde mediji nisu prisutni, nešto gde jesu“.

„Ali vi ste ti koji morate da imate naširi vvidokrug i da grizete i borite se svakog dana, da gde god se pojave rupe – da ih zapušite. To je ono što radimo“, kazao je Vučić.

„Ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima od Boba Menendeza“

Komentarišući podizanje optužnice protiv američkog demokratskog senatora iz Nju Džerzija Roberta Menendeza i njegove supruge zbog uzimanja mita u gotovini, zlatnim polugama i luksuznima automobilima, Vučić je naveo da je on „najmoćniji albanski lobista i ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i koji je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca od Boba Menendeza“.

„Lobirao je i u Grčkoj i na Kipru za priznanje Kosova. Radio je sve što je mogao protiv nas. Kada vidite taj jezivi stil u kojem nema argumentacije, ali poput kobca i jastreba kidiše na svoju metu, bilo je jasno da ga plaćaju Albanci“, ocenio je Vučić.

Najavio je i da će po povratku u zemlju odgovoriti opoziciji na njeno pismo o izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare