Vučić: Nisam uveren da će zemlje Zapadnog Balkana postati deo EU pre nego što to postane Ukrajina

Vesti 16. maj 202413:46 > 15:49 116 komentara
TANJUG/ Vlada Crne Gore/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kotoru da nije uveren da će zemlje Zapadnog Balkana postati deo Evropske unije (EU), pre nego što to postane Ukrajina.

„Kada ćemo ući u EU, da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom, to je drugi problem. Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija meni govori da sam ja u pravu“, poručio je Vučić na samitu EU Zapadni Balkan.

„U vašim zemljama je možda EU toliko popularna, u mojoj zemlji nije toliko popularna, kao što ni mi nismo toliko popularni, iako smo mi najveći deo ovog regiona. Nećemo mi nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative“, predočio je Vučić.

Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan, na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“, Vučić je rekao da je veliki entuzijazam i da je promena u pristupu EU na Balkanu otvorila velike prilike.

„Mnogi ne razumeju o čemu ovde govorimo, a to je zato što ne razgovaramo o velikim političkim pitanjima, već o životima ljudi, životnom standardu. Do sada smo imali kvalitetne razgovore, mislim da je ostalo još nekoliko nerešenih pitanja, jedno ili dva“, dodao je.

„Bilo je nekih odluka koje za nas nisu bile lake, pitanje javnih nabavki, državne pomoći, čak i pitanje viza. Ono što sam želeo da kažem, da me svi čuju, zajednička oblast plaćanja u Evropi, zelene trake, pitanje ACAA – znači sporazum o proceni usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda“, predočio je Vučić.

„Čovek koji mi je pretio smrću počinio oko 50 krivičnih dela“

Vučić je, u razgovoru sa novinarima, rekao da je žitelj Sombora koji je uhapšen jer mu je pretio na društvenim mrežama, ranije izvršio oko 50 krivičnih dela, uključujući razbojništva i teške krađe.

„Taj čovek je svakog dana u životu činio najteža krivična dela – od razbojništva, teške krađe… U onome što su mi poslali, naređano je negde 50 krivičnih dela“, rekao je Vučić u Kotoru, gde je učestvovao na samitu o Planu rasta EU za Zapadni Balkan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je jutros saopštilo da je D.M. iz Sombora uhapšen zbog pretnje ugrožavanjem sigurnosti predsednika Srbije.

Vučić je na društvenoj mreži „Iks“ u sredu naveo da je šokiran atentatom na slovačkog premijera Roberta Fica i da se „moli za zdravlje velikog prijatelja Srbije“, a ispod te objave pojavile su se preteće poruke u kojima piše da je predsednik Srbije „sledeća meta“.

„Najava Vlade Kosova o ZSO je ‘još jedan trik'“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se radi o „još jednom triku“, u reakciji na najavu da Vlada Kosova priprema Nacrt statuta Zajednica srpskih opština koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja ovog meseca.

„Reč je o još jednom triku koji zajednički provode Aljbin Kurti i njegovi pomagači“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Kotoru posle učestvovanja na Samitu lidera Zapadnog Balkana koji je održan u tom gradu.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je u pismu predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rusopulosu navela da Vlada Kosova priprema Nacrt statuta Zajednica srpskih opština (ZSO) koji će uputiti Ustavnom sudu do kraja maja.

Vučić se zapitao zašto kosovske vlasti pripremaju svoj tekst kad se u Briselskom sporazumu jasno kaže da to treba da uradi menadžment Srbije ili ako se Srbija složi kao što se „konceptualno i u načelu saglasila“ da to bude tekst koji je predala Evropska unija. Vučić je ponoviio da je „naravno reč o triku“ zato što Englezi pritiskaju sve druge zemlje da prihvate članstvo Kosova u Savet Evrope.

Potez Vlade Kosova dolazi uoči sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, na kojoj članstvo Kosova u toj organizaciji nije uvršteno na dnevni red, pošto su Francuska i Nemačka zatražile od Kosova da preduzme konkretne korake kako bi Nacrt statuta ZSO dostavila na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu.

„To je još jedan pokušaj, da li će oni to da urade ili ne, ne mogu da znam ali naravno da je reč o triku a ne o ozbiljnom pokušaju da se bilo šta uradi u pravcu sprovođenja sporazuma iz Brisela i iz 2013. i iz 2015. godine, čak i nacrta statuta koji je podnela EU nedavno i sa kojim smo mi kao što sam već rekao saglasni“, rekao je Vučić.

„Razgovarao sam sa O’Brajanom o situaciji na Kosovu i rezoluciji o Srebrenici“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je iz Kotora sa Samita lidera Zapadnog Balkana da je razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o situaciji na Kosovu i rezoluciji o Srebrenici.

„Razgovarali smo o svim važnim pitanjima od evropskog puta Srbije do odnosa sa Prištinom i svega što sledi posle usvajanja rezolucije o Srebrenici u sledeći četvrtak“, rekao je on novinarima.

On je još jednom ponovio da je izuzetno potresen atentatom na slovačkog premijera Roberta Fica i da veruje da će u narednim danima zajendo sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dobiti od porodice lidera da odu ga posete.

„Naravno to ne može da bude danas ili sutra ali nadam se da će sve ovo da prevaziđe, on je snažan lider, snažan borac i u mentarlnom smislu i da će mu to pomoći da sve to prevaziđe“, kazao je on.

On je na pitanje zašto je tokom juče u Ruskom domu u Beogradu održao govor na ruskom, odgovorio da je „osetio da je prikladno“ da deo bude na ruskom, a deo na srpskom jeziku i da ga „baš briga šta će ko da mu zameri“.

„Sam ću odlučivati koji jezik ću da koristim, uvek onaj najsvrsishodniji za datu priliku i uz poštovanje činjenice da predstavljam građane Srbije i Srbiju“, rekao je on.

Govoreći o Danu Evrope, rekao je da su „Šumanova deklaracija“ i Dan Evrope važno nasleđe koje poštuje, ali da nikada neće zaboraviti da je 9. maj Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a „bez toga ne bismo imali ni zemlju ni ljude i pitanje je gde bismo se danas nalazili“, rekao je Vučić.

Vučić je to rekao u Kotoru, gde je učestvovao na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“ u okviru Samita Zapadnog Balkana i Evropske unije pod nazivom „Jedan region – zajednička vizija“.

„Uvozićemo radnu snagu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovor o uspostavljanju zajedničkog tržišta radne snage u okviru inicijative Otvoreni Balkan imao dobar efekat po Srbiju, jer je do sada 3.300 ljudi iskoristilo tu mogućnost i zaposlili su se u Srbiji.

On je, na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, novinarima rekao da Srbija ima nedostatak radne snage, iako i dalje formalno ima stopu nezaposlenosti od 8,9 ili devet odsto.

„Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta što je više moguće u narednom periodu, ukoliko želimo da stopom rasta čuvamo našu ekonomsku perspektivu i da brže napredujemo“, rekao je Vučić.

On je istakao i da Srbija nema problema sa zaduživanjem.

Prema njegovim rečima, javni dug Srbije iznosi 47,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u periodu kada je došao na vlast javni dug iznosio 75 odsto BDP-a.

Vučić je dodao i da je javni dug u Srbiji najmanji u regionu i dvostruko niži od onog u EU.

On smatra i da bi Srbija ove godine mogla da dostigne stopu rasta BDP-a od 3,7 ili 3,8 odsto, navodeći da to zavisi i od toga šta će se dešavati sa modernizacionom rafinerije u Pančevu.

„Rezolucija o Jasenovcu dobra ideja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao je kao „dobru ideju“ najavu predsednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti Skupštini Crne Gore usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

„Mi ćemo sagledati kako da je oberučke u budućnosti prihvatimo. Ali, pitanje je za građane Crne Gore i njihove političke predstavnike žele li to ili ne“, kazao je Vučić novinarima u Kotoru, posle učešća na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Posle Mandićeve najave, Hrvatska je ove nedelje uručila protestnu notu Crnoj Gori. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da se Zagreb odlučio na taj potez jer od šefa crnogorske diplomatije Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena u Skupštini Crne Gore.

Ivanović je kazao da je Grlić-Radmanu rekao da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili sa Hrvatskom.

Vučić je danas govorio i o odluci Crne Gore da podrži rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će se Generalna skupština (GS) UN izjašnjavati 23. maja.

„Da li je to potaman za Srbiju i da li ćemo biti oduševljeni ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici, svakako da nećemo. Ali izdržaćemo mi i te udarce, nije problem“, kazao je Vučić.

On je ponovo odbacio kao neistinite tvrdnje da se rezolucijom o Srebrenici ne nameće kolektivna krivica srpskom narodu.

„Individualna krivica se ustanovljava na sudovima, a ovde je reč o političkoj deklaraciji kojom želite da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. Ako nisam u pravu, pokažite mi o kojem pojedincu je reč u toj rezoluciji“, naveo je Vučić, ponovivši da je „smisao“ tog dokumenta „revizija tužbe protiv Srbije ili naplata ratne štete“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare