Vučić: Veoma je važno da se ide na nove izbore u Beogradu

Vesti 02. mar 202410:31 > 11:12 338 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rukovodstvu Srpske napredne stranke savetovao da se ide na nove izbore u Beogradu, da se ne bi ponovio, kako je rekao, lopovluk iz 2008. godine.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je juče razgovarao sa predsednikom SNS-a Milošem Vučevićem, Anom Brnabić i Aleksadnrom Šapićem i da im je savetovao da razmotre da se u Beogradu ide na nove izbore.

„Mi demokratiju negujemo, čuvamo i gajimo zbog sebe. Moj savet je, vi imate stranačke organe, moja molba je da razmotrite i ono što ću reći sada, da nam se ne ponovi 2008. godina, i neko će ga nazvati nelegitimno formiranje vlasti, a bio je to čist lopovluk kada su DS i SPS formirali vlast, uprkos sporazumu koji su socijalisti imali s drugom strankom (…) Znam da imate većinu, ali je veoma važno da se ide na nove izbore, bolje i da izgubite vlast, i šta god hoćete da se dogodi, nego da učestvujete u toj krađi izbora kakvu smo videli 2008. godine“, poručio je Vučić.

Vučić je reako i da je argument liste „Mi – glas iz naroda“ da ne podrže formiranje vlasti u Beogradu, uverenje da bi na ponovljenim izborima osvojili 18 ili 20 odsto glasova.

„To je legitimno razmišljanje, ja ne mislim da je to realno, ali ko sam ja da nečije snove uništavam? Mislim da to nije odgovorno ponašanje. Mislim da je Srbiji potreban Beograd, i Beograd Srbiji, koji će da se radi, da se gradi, i da ide napred ubrzano, a ne da ide onako kako bi neki želeli, iz krize u krizu“, rekao je.

Podsetio je i da je lista „Mi – glas iz naroda“ mogla da podrži i opoziciju, ali da je njihova odluka da se ne priklone nijednoj strani. Upitao je, međutim, šta će se desiti ako i posle ponovljenih izbora rezultat bude sličan.

Podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je juče za 3. mart, kada ističe zakonski rok za njeno konstituisanje.

Srpska napredna stranka danas će održati sednicu Predsedništva kojoj Vučić neće prisustvovati zbog, kako je objasnio, raniej zakazanog razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić je, za razliku od Vučića, u četvrtak izjavila da da se zalaže za to da SNS formira vlast u Beogradu, a ne za nove izbore u prestonice, jer kako je naglasila, postoji legitimitet.

„Početi sa primenom preporuka ODIHR-a već od ponedeljka“

Tanjug/Jadranka Ilić

Vučić je pozvao Vladu Srbije da „detlajno i temeljno analizira“ preporuke iz izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji, i da odmah krene u njihovu realizaciju u kratkom roku.

„Tu ima zaista dobrih stvari, posebno kad je reč o invaldima i njihovom pristupu biračkim mestima“, rekao je Vučić ističući da je najveći deo izveštaja ODIHR-a „vrlo profesionalno sastavljen“.

On je savetovao u Vladi da „koliko od ponedeljka“ krene u implementaciju preporuka ODIHR-a.

„Zbog nas je to važno, da mi znamo da imamo demokratski poredak u zemlji, a ne to kako će neko da nas vidi i ocenjuje u skladu sa svojim geopolitičkim interesima“, naglasio je Vučić.

Mandatar u ponedeljak

Vučić je rekao i da bi u ponedeljak trebalo da se sastane sa predstavncima još dve liste koje su na izborima osvojile mandate u republičkom parlamentu – Socijalističke partije Srbije i liste „Srbija ne sme da stane“.

Od njih, kako je rekao, očekuje da ga obaveste i da imaju većinu i da objave ko će biti mandatar za sastav nove Vlade.

„Zapad želi marionetski režim u Srbiji“

Tanjug/Jadranka Ilić

Uprkos tome što se i sam založio za ponavljanje izbora u Beogradu, i Vladi preporučio da primeni sve preporuke iz izveštaja ODIHR-a, Vučić je ponovio teške optužbe na račun Zapada.

Rekao je da sa Zapada raste pritisak da Srbija „de fakto ili de jure“ prizna Kosovo, da se odrekne od bilo kakve političke i ekonomske podrške Republici Srpskoj, da uvede sankcije Rusiji, da zauzme antikinesku stav, i da se u Beogradu postavi „marionetski režim, onakav kakav smo imali do 2012. godine.“

Ti pritisci se, prema njegovim rečima, sprovde preko institucija, organizacija, agencija, i domaćih, regionalnih i međunarodnih političara i medija.

„Ti mediji imaju sledeći zadatak – stalna kriminalizacija rukovodstva Srbije, dehumanizacija Srbije, i stvaranje opšte loše atmosfere“, kazao je.

Vučić je rekao da se tvrdi da su izbori bili nedemokratski, „bez ijednog dokaza, bez ičega“.

Predsednik Srbije pritom je direktno izvređao vođu delegacije Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreasa Šidera, i šefa posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Stefana Šenaha, koji su javno govorili o nepravilnostima na izborima u Srbiji, nazivajućih „velikim lopužama“ koje iza sebe imaju afere.

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota, koji već danima na platformi X vodi polemiku sa Anom Brnabić, nazvao je „najvećim srbomrscem“.

„Sledeći put mu odgovori još jače“, poručio je Vučić premijerki u tehničkom mandatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare