Vučić o dešavanjima u Novom Sadu: Jutros sam saznao da je bio neki protest

Vesti 22. jul 202211:28 > 13:16 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tek jutros saznao da je bio "neki protest" u Novom Sadu i da prethodno "nije imao pojma šta se zbivalo".

Prema njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

„Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

On je upitao i „šta očekujete od policije“, objašnjavajući da je to „organ koji pre svega predstavlja monopol fizičke prinude u rukama države“.

„I tu je da zaštiti svakoga. Da one građane koji su predstavnici mnogo većeg broja od onih koji su bili ispred (skupštine) zaštiti od njihovog nasilja i obrnuto“, istakao je predsednik Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da pripadnici policije nisu vršili nasilje nad demonstrantima ispred zgrade Skupštine Vojvodine u kojoj se održavala sednica Skupštine Novog Sada.

Mediji su snimili muškarce u belim majicama koji su privodili demonstrante uz primenu sile, a potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić napisala je na Tviteru da su u pitanju pripadnici privatne firme „Intersec Team“” Dragana Lekića.

Demonstranti koji su protestovali protiv donošenja novog GUP-a sukobili su se u četvrtak sa policijom i obezbeđenjem ispred zgrade Skupštine Vojvodine. Oni su prethodno pokušali da probiju zaštitnu ogradu, koja je bila postavljena samo za ovu priliku, sa ciljem da upadnu u Skupštinu.