Vučić o detaljima sastanka sa Kurtijem, šta je odjekivalo kroz briselske zidove

Vesti 16. jun 202119:18 33 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je veći deo sastanka sa delegacijom Prištine prethodnog dana protekao u žestokoj svađi, čak je priznao da je on prednjačio u brutalnom rečniku. Vučić kaže i da je bila njegova taktička odluka da ministar spoljnih poslova Nikola Selaković bude formalni šef delegacije, kao i da to ne znači da je za Srbiju Kosovo spoljno pitanje.

Dan posle pregovora u Briselu saznali smo da kosovski premijer Aljbin Kurti nije jedini koji se, kako je to prethodno rekao Aleksandar Vučić, detonirao. Šta više, Vučić sam za sebe kaže da je bio još brutalniji.

Kap koja je prelila čašu, bio zahtev za smenu Veljka Odalovića.

Povezane vesti:

„Tada sam ja reagovao preoštro, možda nije trebalo tako da reagujem. Možda sam i uvredio gospodina Kurtija u tom trenutku. Ali, uzvratio sam na brutalniji način nego što su bile njegove reči. I ne mogu da kažem da sam se pokajao“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da je sastanak bio van svih diplomatskih protokola, potvrdio je iz svog ugla zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

„Bilo je uvreda i provokacija predsednika Srbije Vučića. Sa srpske strane bio je aktivan samo Vučić, drugi učesnik, što je za nas bilo iznenađenje, jer je u protokolu bilo da će biti glavni pregovarač Petković, a u poslednjem trenutku ga je zamenio ministar spoljnih poslova, što je nama bio pokazatelj da Srbija na razgovore sa Kosovom dolazi sa ministrom spoljnih poslova. Kada se Vučić izgubio, počeo je da govori na srpskom i vređa. Nekoliko puta smo upozorili domaćina da je službeni jezik engleski. Spomenuli smo da njegovi napori predstavljaju provokaciju, ali nakon polovine razgovora kada je video da su beskorisni, promenio je pristup“, kaže Bisljimi.

Na pitanje N1 zašto je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković bio formalni šef delegacije u pregovorima sa Prištinom, a ne šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ako je reč o unutrašnjem pitanju, Vučić kaže da je to bilja njegova taktička odluka.

„Predsednik je viši od ministra pa bi i zbog toga neko mogao da kaže da smo priznali Kosovo, ali, kao što znate, nismo. Petar je bio u susednoj kancelariji i on je slušao šta odjekuje kroz zidove. A o tome sam odlučivao ja, pošto sam najiskusniji na svetu u tim pregovorima“, dodaje Vučić.

Šta je odjekivalo kroz briselske zidove, saznaće i narodni poslanici na sednici 22. juna, na kojoj će se Narodnoj skupštini obratiti Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare