Vučić o Evroprajdu: MUP će u roku od 96 sati pre održavanja šetnje doneti odluku

Vesti 10. sep 202209:35 164 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će MUP Srbije "u roku od 96 sati pre održavanja manifestacije Evroprajd" doneti odluku jer je to jedino po zakonu i Ustavu Srbije.

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Vučić je rekao da je analizirana bezbednosna situacija vezano za manifestaciju Parada –  u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima Srbije.

Donošenje odluke o eventualnom nedozvoljavanju okupljanja na zatvorenom prostoru, prema njegovim rečima, moće doneti samo MUP Srbije, a 96 sati pre održavanja skupa.

Posle toga organizatori imaju pravna sredstva, upravni spor pred sudom, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Vučić je kazao i da parada neće biti zabranjena „zbog majmunskih boginja“.

„Mi nećemo da se igramo i da se sprdamo sa građanima da izmišljamo gluposti – da zabranjujemo zbog majmunskih boginja, da pokušavamo da unižavamo ljude koji su naša deca, roditelji, braća, sestre“, kazao je.

Situacija je, kaže, za nas teška.

„Jer ne želimo da vidimo bilo kakve sukobe, moglo bi da dođe do većih nemira u kojima bi naša sila morala da bude veća, a to su stvari koje možemo da izbegnemo. Ti ljudi mogu da se okupljaju na raznim konferencijama, pevanjima, igranjima, a o svemu drugom MUP Srbije će na vreme obavestiti i njih i građane Srbije“, rekao je Vučić.

Spreman je, kaže, „da udari po sebi politički“.

„Jer znam koliko su moje reči nepopularne u Srbiji, a na žalost su istinite, da ne pričam koliko nije normalno da svi sebi damo za pravo da šetamo koliko hoćemo, a jednoj skupini da ne damo to isto pravo“, naglasio je.

„Valjda smo mi sa isturenim stomacima dali sebi za pravo da buduemo mnogo lepši i pametniji od tih drugih, kao da to nisu naši građani, velika pošast i veliko zlo, a mi smo veliko dobro koji nismo homoseksulaci“, dodao je.

Ne mislim da je Ana zlo, imam u široj porodici ženu koja je gej…

Povodom poziva organizatora Prajda Goranu Miletiću da se izjasni o stavu SPC i izjavi patrijarha u kojoj je naveo da se zlo ne leči, Vučić je rekao da je razgovarao sa patrijarhom, da je dobio od njega i pismo kasno sinoć ili kasno preksinoć. „U ponoć smo razgovarali. Ne mislim da on ima bilo kakav loš odnos prema bilo kojim ljudima. Srpsku crkvu izuzetno poštujem, ona je od ključnog značaja za opstanak našeg naroda…Što se tiče zla, znate da mislim o Ani Brnabić da je zlo – ne bi bila ovde. Mislim da je reč o divnoj, sposobnoj marljivoj i ženi koja radi najbolje stvari za našu zemlju. Imam u široj porodici divnu ženu koja je gej i nizašta je ne bih menjao za neku drugu i ne mislim da je bilo kakvo zlo – toliko je dobra da mi nije lako da pronađem boljih“, rekao je Vučić.

Dodao je i da su mnogi od njegovih saradnika homoskesualci, a pomažu mu toliko da to nije u stanju da kaže.

„Ana je fantastična, ne mogu da mislim da su zlo, ali da volim parade – nisam oduševljen time. Nikada nisam i ne bih išao, ne mislim da je to suština, da su me pitali za savet – bavite se pitanjima posećivanja u bolnici kada vam je partner tamo, bavite se pitanjima nasleđivanja i drugim pitanjima – koga briga za paradiranje. Ali oni su izabrali paradiranje, ne mogu da se mešam i oni misle da je to za njih važno“, kaže Vučić.

„Znam da u Srbiji nije popularno, ja sam od te žene koja mi je neki rod, za koju znam, a sigurno ih ima još a da ne znam, ne bi je se odrekao za sve one koji bi da je tuku“, naglasio je.

„Jel’ meni ovo bilo potrebno da steknem popularnost – ne, sada mi psuje majku veliki deo Srbije“, kaže.

Opet kritike N1

Na pitanje N1 da su organizatori Prajda najavili da će šetati bez obzira na odluku MUP-a i da li država može da im garantujre bezbednost, Vučić je rekao „Videćemo posle odluke MUP-a ko će kakve odluke da donosi, otom potom“.

On je ponovo uputio niz kritika na izveštavanje N1.

„Ali me ponekad vi čudite, nemojte da se naljutite na mene, mislim da je moje pravo da učestvujem u demokratskom dijalogu sa vama. Dok se pričalo o Paradi govorili ste, vaši sagovornici razni su govorili da srpska vlast hoće da opogani beogradske i srpske ulice, kako je to tajno potpisivano i dogovarano…Pojma nisam imao da to treba da se održi u zemlji, niti mi je napamet palo da je bogzna kakav problem“

„Ali hoću ljudima da ukažem na činejnicu – do trenutka dok su mislili da ćemo da dozvolimo tu šetnju, jer je suština u tome, sve drugo im je normalno omogućeno, do tog trenutka je bilo zločinačka, pederska vlast bi da uradi to to i to, citiram sve goste, izvinjavam se što koristim jezik koji se koristi u borbi protiv države, a kad država kaže da je moguće da će MUP aa dodnese odluku, jer je to jedina zakonska odluka, jer mi ne možemo da otkazujemo i zakazujemo, čak sam i ja pogrešio to rekavši, samo MUP može da donese odluku o zabrani određenog skupa, kad donesemo tu odluku – kaže se zločinačka, antidemokratska i antievropska vlast – u stanju ste u roku od 24 sata da promenite narativ, samo je važno da ta vlast ostane zločinačka“, rekao je Vučić.

„Pustimo li ih, bićemo zločinačka, pederska vlast koja je opoganila ulice, ne pustimo li ih bićemo antievropska, antidemokratska vlast“, dodaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare