Vučić o hrvatskoj argumentaciji: Nema logike, osim želje da se napakosti Srbiji

Vesti 06. okt 202218:05 104 komentara

Odluka o tome da li će Srbija moći da uvozi rusku naftu - odložena za 1. decembar. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je Hrvatska insistirala da Zapadni Balkan ne bude izuzet od sankcija na rusku naftu, navodeći da bi to koštalo građane Srbije desetine miliona evra. On je, posle prvog samita Evropske političke zajednice u Pragu, naveo da nema logike u argumentaciji Hrvatske da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF), poručivši da u tome vidi želju da se napakosti Srbiji. Razlog vidi u njegovoj želji da poseti Jasenovac.

Najvažniji zaključak (samita) je da izgradnja povezujućih transmisionih sistema, elektromreža, interkonektora gasnih, novih gasovoda, naftovoda – da bi moglo da se koristi ono što će iz celog sveta da dolazi od energenata na evropsko tle u narednom periodu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon samita u Pragu, dodajući da će se u subotu govoriti više o planiranim i predstojećim investicijama.

„Zahvalio sam se Evropi na podršci za interkonektor Srbija-Bugarska, za to što je u plan stavljeno i finansiranje interkonektora Srbija – Severna Makedonija, da bismo mogli da se na dva mesta u budućnosti priključimo“, rekao je Vučić, obraćajući se novinarima.

Povezano:

Kazao je da očekuje do kraja godine predsednika Azerbejdžana „upravo zbog onog gepa koji imamo zbog nedostatka od 1,2 milijarde kubnih metara gasa“. Za 2,2 milijarde nemamo problem, ali za te 1,2 milijarde uvek imamo problem i nabavljali smo ih po visokim cenama, dodao je.

„Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po izuzetni dobrim i povoljnim cenama, ali nismo mogli da obezbedimo veće količine jer prosto nisu želeli… Govorili smo i o ovom slučaju oko nafte… Da objasnim – juče na tom sastanku, na inicijativu Republike Hrvatske, a podržano od dve zemlje – jedne baltičke, a jedna nedaleko od baltičkih zemalja – je skinuta sa dnevnog reda derogacija norme za Zapadni Balkan. Hrvatska je izašla sa argumentacijom koju je njihov premijer javno upotrebio da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte – a valjda je fer da neke evropske zemlje poput Češke, Slovačke, Bugarske, Mađarske mogu to… Pa se onda postavilo pitanje da li vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju. Želeo bih da zahvalim u ime Republike Srbije (bugarskom predsedniku) Rumenu Radevu koji je bio fanstastično fer na ovom panelu, koji je rekao da nije fer prema Srbiji i da tu nema nikakvog principa. Isto takav je bio (premijer Grčke Kirijakos) Micotakis. Dobio sam informaciju na drugom panelu da su takvi bili i (mađarski premijer Viktor) Orban i (albanski premijer Edi) Rama. Mi smo rešili problem, ali nije loše što je ta odluka pomerena, odložena za neko vreme, pa ćemo videti. U svakom slučaju nisam razumeo smisao jer mi smo manji potroišač i od Mađarske i od Bugarske i od Češke“, kaže Vučić konstatujući da u tome „nikakve logike nije bilo, osim želje da se napakosti Srbiji“.

Podsetimo, RSE je objavio da je u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte. U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona. Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske (Janafom), pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.

A hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da Srbija može da dobije koju god naftu želi, samo ne rusku. „Imamo situaciju gde će Srbija imati jeftnu rusku naftu koja će doći u hrvatske luke, otići Jadranskim nafotvodom u Srbiju, pa će u Srbiji zbog dila sa Putinom imati jeftiniju naftu, jeftiniji benzin, a mi ćemo tu biti šta? Nekakve korisne budale“, naveo je Plenković.

Ko ste vi da ulazite u naše bilateralne odnose, ko su oni da odlučuju koju ćemo naftu da uzimamo, rekao je danas Vučić dodajući da ranije nikada nije bilo problema s Hrvatskom u korišćenju Janafa, „jadranskog naftovoda koji smo nekada zajednički gradili u staroj Jugoslaviji“, da su bili pouzdan snabdevač, ali da to sada više nisu. A pri tome 70 posto biznisa Janafa zasniva se na Srbiji, da se nikada ne kasni ni dana, i da se sve obaveze izmire, rekao je.

Samo nam je ovo još falilo, jer imamo problema sa gasom, strujom, dodao je.

Odluka je odložena do 1. decembra i ukoliko ne dođe do promene odluke – ostaće stara odluka da mi ne možemo da vozimo rusku naftu, kaže Vučić. Nije to samo platiti 20 posto više, ali nekako bismo preživeli, ali pogledajte kakve su tenzije između Saudijaca i Amerikanaca, krenule su optužbe da rade sa Rusima zajedno, a saudijci očekuju da i Amerikanci vade svoju naftu, imate rast cena nafte zbog svega što se dešava, kaže. Naveo je i da Ukrajina neće moći da izvozi struju, kako su rekli njihovi predstavnici.

Na pitanje N1 kakav je plan do decembra, kaže da će o tome govoriti u subotu.

Kako ćemo da preživimo ako ćemo sebi da saplićemo nogu unutar Evrope, zbog toga „što je neki Vučić hteo da ode i položi venac u Jasenovac“, naveo je, dodajući da ne postoji neki drugi razlog ili neko racionalno objašnjenje.

Na pitanje novinara da je neko kritikovao poziciju Srbije, kaže da to nije niko uradio od ljudi sa govornice, ali i da pretpostavlja „da će to biti tema“ u bilateralnim ili trilateralnim sastancima.

Detaljnije o današnjem samitu od naše reporterke Aleksandre Godfroe:

O sankcijama – neće da se zaklinje

Govoreći o mogućnosti uvođenja sankcija Rusiji, Vučić je rekao da „niti će da se zaklinje niti bilo šta drugo“, i da se jedino zaklinje nad Ustavom Srbije, Miroslavljevim jevanđeljem i nad interesom Srbije. Rekao je da svaka takva odluka teška jer znamo šta su nama sankcije uradile i kakve probleme ima naša zemlja sa teritorijalnim integritetom, „kojeg se niko ne seća, a puna su im usta tuđeg teritorijalnog integriteta“.

Naveo je da razgovarao sa mnogo evropskih lidera, a najavio je i da će u posetu doći češki predsednik Miloš Zeman. On je naveo je imao dobar razgovor sa Belgijancima, Ircima i ukrajinskim predsednikom vlade kao i sa portugalskim predstavnicima.

Kosovo i evropski put Srbije glavne teme sastanka sa Šolcom i Makronom

Aleksandar Vučić izjavio je posle trilateralnog sastanka sa liderima Nemačke i Francuske u Pragu, da su ključne teme razgovora bile pitanje Kosova i evropski put Srbije.

Posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, održanog tokom prvog samita Evropske političke zajednice, Vučić je na Instagramu naveo da „veruje da je odgovorno i ozbiljno zastupao“ Srbiju i njene interese.

Uoči sastanka sa Šolcom i Makronom, Vučić je novinarima rekao da će o detaljima razgovora obavestiti javnost ili kasno večeras ili u subotu.

Vučić se večeras u Pragu odvojeno sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je naveo da je sa Fon der Lajen govorio o svim važnim pitanjima za Srbiju i njen evropski put. „Nadam se skoroj poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Beogradu i Srbiji“, napisao je Vučić na Instagramu.

Predviđen je i sastanak sa španskim premijerom Pedrom Sančesom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare