Vučić kaže da ima 75 kumova, za Petrovića „ne zna šta radi“, a jedan ga „ruši“

Vesti 09. feb 202113:47 > 16:54 73 komentara

Predsednik Aleksandar Vučić, na pitanje N1 da prokomentariše vest da je njegov kum Nikola Petrović kupio od kontroverznog biznismena Stanka Subotića avio-kompaniju, kaže da "nema pojma šta (Petrović) kupuje i čime se bavi" i da je reč o čoveku koji je bio bogat i pre politike. Rekao je da ima 75 kumova, a istakao je jednog - koji ga, kako kaže, ruši s Draganom Đilasom.

Jedan od najbližih ljudi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegov kum Nikola Petrović, kupio je avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića, otkrivaju KRIK i OCCRP. Ovaj posao, kako navodi KRIK, obavljen je van očiju javnosti  – Petrović ga je sklopio skriven iza ofšor firme registrovane u Luksemburgu. Predsednikov kum je kompaniju koja poseduje avion vredan više od pola miliona evra kupio jeftino, sudeći po ugovoru, za svega 100.000 evra, navodi KRIK.

Upitan za komentar, Vučić kaže da nema pojma šta on kupuje, čime se bavi… „Bavi se privatnim poslom, oduvek bio bogat čovek. Imam ja i drugog kuma Zorana Bašanovića koji s Đilasom kupuje televizije i zajedno sa Đilasom me danas ruši, mnogo kumova imam raznih, ali ne znam kakve to veze ima sa mnom. Čovek se bavi privatnim biznisom ceo život, nemam nikakve veze sa time… Nikad se nisam bavio privatnim biznisom, nikad se nisam vozio ni njegovim autobusima, avionima niti bilo čime drugim… Reč je o čoveku koji je bio bogat mnogo pre politike, a jedinu vezu sa državom je imao kada mu je režim DS davao dozvole za neke hidroelektrane: U naše vreme ništa od toga nije dobio. Šta privatno radi – to je njegova stvar“, rekao je.

A sam je spomenuo i drugog svog kuma. „I moj kum (Zoran) Bašanović – vidim da je sve snage upro da me sruše, a poseduju pola Grčke i Makedonije, da se metaforično izrazim. Verujte mi – nije od mene dobio ništa, niti može. Ponosan sam na činjenicu – i sada će da se formira ova komisija za ispitivanje imovine i moliću da budem bar u prvih deset kojima će to da ispitaju, jer želim da građanima pokažem s koliko se poštovanja prema njima odnosim – da moja imovina nije uvećena u posednjih devet godina, niti imovina mojih bližih srodnika… Ja nemam račune ni u jednoj stranoj banci, bogatstvo me ne zanima, od hobija imam da volim da popijem dobro vino, ali sam orijentisan sada na domaća“, rekao je.

Vučić je istakao i to da i dalje vozi Škodu, „kad probam da pobegnem ljudima iz obezbeđenja, najviše volim da se vozim sa Sinišom Malim“, i da je registrovana na njegovog brata, da se radi o autmobilu iz 2006.

Rekao je i da ima 75 kumova. „Nemojte da odgovaram za svakoga za njih, a pri tome nemate šta da kažete – da je neko nešto ukrao. Čovek ima privatan posao, njegova stvar“, naveo je.

SSP: Odakle Petroviću novac za avio-kompaniju i to je kupuje od Caneta Subotića

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da zahteva od predsednika Srbije da bez odlaganja objasni javnosti odakle novac njegovom kumu i bivšem direktoru Javnog preduzeća Elekromreže Srbije da kupi aviokompaniju i to ni manje ni više, nego od kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta.

„Nekada su u Srbiji sumnjivi funkcioneri kupovali skupocene automobile, ali nikada niko od funkcionera do dolaska Vučića na vlast nije kupovao avione. Nikola Petrović je do dolaska SNS-a na vlast živeo u zgradi na Novom Beogradu, danas živi u vili koja vredi više miliona evra na Dedinju. Beogradom se vozi u automobilu koji vredi više stotina hiljada evra, a kako vidimo postao je i vlasnik aviona. Samo nekoliko godina pre dolaska SNS-a na vlast biznis mu se uglavnom svodio na posedovanje kioska sa pljeskavicama na Zelenom vencu“, tvrde u Stranci slobode i pravde.

Ono što je i gore od navedenog, kako smatraju u saopštenju, je očigledna bliska poslovna saradnja Nikole Petrovića sa Stankom Subotićem Canetom, koji je u vreme prethodne vlasti dospeo i na poternicu Interpola.

„Subotić je i osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, ali je presuda ukinuta dolaskom Vučića i naprednjaka na vlast. Od krivične odgovornosti pred pravosudnim organima u Srbiji oslobodila ga je jedina kandidatkinja za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović koju za ovu funkciju protežira upravo Aleksandar Vučić“, tvrde iz SSP.

Kako dodaju, trgovina oružjem, Jovanjice, Veljko Belivuk, prisluškivanje, „svakodnevni dokazi o više puta preplaćenim radovima – samo su neke od kriminalnih dešavanja sa kojima je vlast direktno povezana“. „Saradnja Nikole Petrovića kuma i najbližeg saradnika Aleksandra Vučića sa Canetom Subotićem, koji se dovodi i u vezu sa privatizacijom Galenike koja je takođe rađena preko Luksemburga, zato više nikoga ne čudi“, zaključuje se u saopštenju SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare