Vučić o mogućoj optužnici u Hrvatskoj: Nikoga nisam ubio, a oni su ubili decu

Vesti 23. maj 202214:16 > 14:52 komentara
Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema ničeg spornog" u njegovoj izjavi iz Gline 1995. godine zbog koje pojedini političari iz Hrvatske traže da pred tamošnjim sudovima bude optužen za podsticanje na "agresiju" na tu zemlju i stvaranje "Velike Srbije".

„Samo nekoliko dana posle toga su Hrvati poubijali Srbe koji su tamo živeli, a ne Srbi njih, Hrvati su proterali Srbe, a ne Srbi njih. Izgleda da moji podsticaji nisu bili uspešni. Nikoga nisam ubio, a oni jesu i to decu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska radova na beogradskom metrou.

On je povodom optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za bombardovanje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti rekao da je srećan što srpski državni organi rade na „zaštiti istine“ i što, kako je rekao, teški zločini a posebno ubistva dece ne smeju ostati nekažnjeni.

Potpisivanje tiranske deklaracije nema veze sa sankcijama – 89 dana čvrsto držimo stav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zvanični Beograd nije uveo sankciji Rusiji i da 89 dana čvrsto drži svoje pozicije u rusko-ukrajinskoj krizi.

Povezane vesti

Vučić je rekao novinarima u Beogradu da nedavna deklaracija iz Tirane, koju je podržala Srbija, „nema veze sa sankcijama“.

„To u Tirani je bila regionalna incijativa i nema nikakve veze sa sankcijama“, rekao je on komentarišući to što su zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale „nezakonitom i neopravdanom agresijom“ i izrazile predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Vučić je rekao i da se državna politika Srbije, od sednice Saveta za nacionalnu bezbednost nije promenila.

„Ništa se nije promenilo, osuđujemo upad na teritoriju suverene zemlje kakva je Ukrajina, a nije se promenilo ništa što se tiče sankcija (Rusiji)“, rekao je on.

Ponovio je da je Srbija, zbog takvog stava, izložena mnogim pritiscima.

Odbacio je navode da će vlast pokušati nešto da sakrije po pitanju sankcija Rusiji, te naglasio da od naroda niko neće ništa da krije, niti je, kako je ukazao, moguće da nešto bude sakriveno.

„Dok možemo da izdržimo, dok možemo da čuvamo svoju politiku koju smo ustanovili to (radimo), a kad ne budemo mogli, onda ćemo da se obratimo narodu i kažemo „zbog toga i toga nismo mnogli“, ako do toga bude došlo“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, videće se da li će uopšte i doći (do toga da se promeni stav Srbije).

„Do sada, 89 dana mi čvrsto držimo svoje pozicije onako kako smo držali prvog dana“, rekao je predsednik Srbije.