Vučić o skupu: Nećemo da tražimo ničije skidanje glave, niti da blokiramo Gazelu

Vesti 10. maj 202311:24 77 komentara
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do sada prikupljeno više do 3.000 komada nelegalnog oružja u akciji koju je organizovala država nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vadislav Ribnikar" i u selima kod Mladenovca.

„Više od 3000 komada oružja, i kratkih i dugih cevi je predato, municija različitog kalibra. To je dobra vest, jer je za toliko manji rizik i za povređivanje i samopovređivanje. Ljudi mi kažu: ‘Ali nije oružje koje ubija nego zločinački um’, ali očigledno je vrlo teško da ustanovimo koji je um takav, a kad imate manje oružja, nemate čime da počinite taj zločin“, kazao je Vučić za TV Pink.

POVEZANE VESTI

Kako je rekao, znao je da će „biti mnogih koji će da se ljute“, ali da je to „dobro za Srbiju“.

„Spremni smo da platimo tu političku cenu. Mi smo obezbedili veliko prisustvo policajaca u školama, videli smo i da deca i roditelji i nastavnici veoma pozitivno reaguju. Nastavnici će se osećati sigurnije, jer ima i dece nasilnika, koji misle da imaju pravo da se ponašaju bahato i siledžijski. I deca i roditelji će se osećati sigurnije“, kazao je.

Vučić najavljuje i da će biti „hitnog prijema novih policajaca“.

„Nastavićemo sa uzimanjem nelegalnog oružja, a zatim ići na analizu svega što je legalno naoružanje, i sa onim što su testovi tokom godine i na psihoaktivne supstance. Ne možete da verujete da je čovek potpuno uračunljiv ukoliko je pod dejstvom narkotika a ima toliko oružje. I nikad ne možete da uradite sve, ali je naše da uradimo najviše što možemo“, rekao je Vučić.

O kontraskupu koji je najavio za 26. maj, Vučić kaže da je to bio „jedan detalj trominutnog iskaza“.

„To je bio samo jedan detalj trominutnog iskaza. Mnogi na političkoj sceni nikad nisu razumeli suštinu. U tom iskazu sam rekao da sam znao da nekima neće biti dovoljno ni da sazovete skuštinu, ni da im kažete – sačekajte 27. maj, videćete i ostavke i velike promene. Nikada ih to nije interesovalo, oni su najavili skup protiv nasilja a onda su postavili Mariniku (Tepić) u prvi red, i stranačke funkcionere… Nko nije bio protiv nasilja, niko od organizatora nije bio protiv nasilja“, ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, „organizatori protesta“ su „čitavu borbu protiv nasilja sveli na političke zahteve“.

„Na zahteve – Vučiću, odlazi! Nisam shvatio kakva je krivica moja u vezi sa ovim zločinima, ali razumeo sam zahtev: Samo nije trebalo da lažete narod da ćete da pričate o borbi protiv nasilja. Nijednu meru nisu predložili koja se tiče nasilja, bezbednosti dece, nastavnika, svi zahtevi su isključivo političke prirode“, izjavio je Vučić.

I „nada se“, kaže, da će moći da skupe „tih 50.000 ljudi, koliko opozicija kaže da je skupila na svom protestu“.

„Ali, nećemo da tražimo ničije skidanje glave, nećemo da idemo da blokiramo ničije kuće, niti da blokiramo Gazelu, ne pada nam na pamet. Da maltretiramo ljude ih hira, mi to nećemo da radimo“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare