Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Vesti 21. sep 202320:09 212 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

Komentarišući reakcije na govor koji je održao u Njujorku, Vučić je rekao da sada verovato između sebe razgovaraju kako je ostao u prošlosti i kako to što je rekao nije smelo da se izgovori.

Dodaje, međutim, da mu se javljaju iz malih zemalja „srećni što je neko smeo da kaže sve isto što i oni misle“.

„Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane zapisano u istorji, da bude na ponos da smo jedna od retkih zemalja koja je smela da kaže istinu i kako stvari stoje. Da li će to nešto da doprinese? Neće! Ali će u jednom smislu da osnaži poziciju Srbije. A to je da znaju da znamo i da odlično razumeju da mi razumemo. I da ne pokušavaju da, misleći da ne shvatamo i da ne razumemo o čemu se radi, dobiju nešto što nije moguće“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

Kako kaže, i predsednici Gvineje, Burundija, Malavija, i drugih zemalja su govorili slično o ratu u Ukrajini, ističući da se „taj vetar i miris slobode oseća svuda u svetu“.

Upitan o odjeku njegove poruke o Ukrajini, on je kazao da je to pokušaj da mu objasne da je poslednji trenutak da od političara prošlosti postane političar budućnosti.

„Da ne treba da se osvrćem na bombardovanje, da se ne osvrćem na to kako su proglsili nezavisnost Kosova, da mi sve to zaboravimo i da prihvatimo realnost, a to je nezavisno Kosovo. A ako to neću, ima ovih fondacija iz njihovih zemalja koje će da podrže moje političke protivnike i da one koji će malo više i malo bolje da slušaju dovedu tamo gde je potrebno“, kazao je Vučić.

Kritika RTS-a zbog prevoda

Vučić je kazao da je na sednici Generalne skupštine govorio na stranom jeziku jer se nije obraćao samo srpskoj javnosti, već svetu „trudeći se da neko lakše to pročita, da ne mora posebno da prevodi razume“.

On se izvinio građanima Srbije jer je, kako je kazao, Radio-televizija Srbije loše prevela njegov govor.

„Žao mi je, to nije moja krivica. Ne mislim da je bilo kakva namera, samo javašluk i uobičajena nepripremljenost. Ne verujem u teorije zavere, iako su ponekad ti teoretičari jednom u 100 puta u pravu“, kazao je Vučić.

Nezvanični susreti sa predstavnicima SAD

Predsednik je istakao da još jednom želi da izrazi zabrinutost za situaciju na Kosovu.

Kako je rekao, u Njujorku je imao nezvanične susrete sa predstavncima Sjedinjenih Američkih Država.

„Ne želim o tome javno da govorim, njima sam iskazao zabrinutost i pomalo strah za budućnost na KiM“, rekao je predsednik.