Vučić obavestio Hila, ali o čemu – da li je dogovor o Kosovu već postignut?

Vesti 03. mar 202319:19 66 komentara

Nastavljaju se diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji. Srbija ne odustaje od Zajednice srpskih opština, poručio je Vučić ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferu Hilu i ambasadorki Velike Britanije Šan Maklaud. Da li je dogovor već postignut i šta se u njemu razlikuje od Ahtisarijevog plana koji je nosio naziv "Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova"?

I dok kosovski premijer Aljbin Kurti raport iz Brisela podnosi poslanicima u kosovskoj Skupštini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi izveštaj podnosi ambasadorima.

„Obavestio sam ambasadora Hila o poslednjoj rundi razgovora u Briselu. Saglasili smo se da je hitno formiranje Zajednice srpskih opština od prioritetnog značaja, ali i da je potrebno još mnogo napora, rada i razgovora kako bi se rešili nagomilani problemi u svakodnevnom životu na Kosovu i Metohiji“, saopštio je Vučić.

POVEZANE VESTI

Šta će Srbi na Kosovu dobiti formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, kako glasi i zvanični naziv koji Brisel koristi za tu Zajednicu, još niko nije detaljno objasnio. Plan je prihvatljiv za obe strane, čuli smo u ponedeljak od visokog predstavnika Borelja. A analitičari ocenjuju da je prihvatljiv upravo zato što se u njemu ne pominje konačan status Kosova.

„Ahtisarijev plan pregovora, pod trojkom Ahtisari, Rohan i Vizner, pukli su onog časa kada su se dohvatili pitanja statusa. Ovaj sporazum, što je sadržinski iskorak pitanje statusa uokviruje, svodi ga na ono što je želeo Ahtisari i lično govorio kao uslovna nezavisnost, ali odlaže, imamo priznanje realnosti koja je proizvedena na osnovu Ahtisarija, ali nećemo raspravljati“, kazao je Janjić.

I dok Beograd ne raspravlja, Priština raspravlja i rasprava je dovela do podele na one koji kritikuju Kurtija jer je, kako tvrde, popustio nakon decenije za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom i one koji misle da je ovo pomak za Kurtija što vodi ka dugotrajnom dogovoru.

„Opozicija se prvi put deli, do sad su tri partije delovale sinhronizovano ali sada Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja tvrdi da je ovo veliki pomak Kurtija i ako sve bude isto u implementacionom planu onda će za to i glasati i podržavaće Kurtija, dok druge dve veće partije – LDK i PDK, tvrde da je Kurti obećao priznanje od Srbije, a to nije stavljeno na papir“, navodi analitičar LJerat Hodža.

Čak i papir koji je na stolu predsednik Srbije, kako ponavlja, neće potpisati, jer je protiv toga da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije.

„Nas je naučilo ovih 11 godina pod Vučićem – upravo kontra – ako on kaže jedno, znamo da će da se desi nešto drugo, naravno, on sad ima smanjeni manevarski prostor zato što je otezao 10 godina i on je sve nas sad doveo u ovu situaciju uzmi ili ostavi… Videli smo da postoji implementacioni plan koji predviđa da u narednih 150 dana sve bude završeno, trebalo bi da krajem avgusta, početkom septembra, da imamo neku veliku konferenciju na kojoj će se potpisati finalni akt o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine gde će svet dati tu šargarepu koja će doneti bolji život ljudima na ovim prostorima, znači to je određeno, ali to ne znači da će to i da se desi“, izjavio je Slobodan Georgiev, direktor Vesti na TV Nova S.

Iako je godinama jedini pregovarač u dijalogu sa Prištinom, predsednik Srbije najverovatnije neće staviti potpis na novi plan ili sporazum, već će to učiniti predsednik Vlade. To je Vučić već i najavio kada je rekao na jednoj od konferencija za medije: „Ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije“. U ime Srbije odlučivaće drugi nadležni državni organi i eventualno građani, objasnio je predsednik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare