Vučićevo objašnjenje: Zašto nisam aplaudirao Juliji Navaljnoj

Vesti 18. feb 202410:49 154 komentara
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na jutarnjem programu televizije Prva, po povratku sa Minhenske bezbednosne konferencije, objasnio zbog čega nije aplaudirao Juliji Navaljnoj, čiji je muž preminuo samo nekoliko sati pre njenog govora.

„Odjednom je neka žena sela pored mene, ali ja nisam imao pojma, bedž joj je bio okrenut naopako, a ja nisam imao pojma ko je žena“, rekao je Vučić.

Nakon toga su je, prema Vučićevim rečima, najavili.

„Ja sam tek tada shvatio da je to žena koja je sedela pored mene do tada. Izjavio bih saučešće, ali pogrešio bih, jer je ona nekoliko minuta kasnije izjavila da joj ne izjavljujemo saučešće“, kazao je Vučić.

Vučić je istakao da smatra da je uradio sve kao dostojanstven čovek.

„Ja nisam došao na fudbalsku utakmicu, već na ozbiljan skup i niko mi ne će određivati kako ću da sedim ili da stojim“, rekao je Vučić.

Podsetimo, vest o smrti Alekseja Navaljnog objavljena je u petak, a ubrzo nakon toga njegova supruga Julija Navaljna održala je potresan govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Predsednik Vučić tada je sedeo u prvom redu i među poslednjima je ustao Juliji Navaljnoj, ali se nije pridružio aplauzu.

Umesto toga, predsednik Srbije je nameštao slušalice za simultani prevod, a potom nastavio da stoji.

Posle smrti Navaljnog teža pozicija Srbije po pitanju Rusije, bez sankcija

Vučić je ocenio i da će pozicija Beograda u odnosu na Moskvu biti teža posle smrti ruskog opozicionog lidera i da situaciju treba posmatrati u kontekstu ruskog napredovanja u Ukrajini i američkih predsedničkih izbora, ali je odbacio mogućnost uvođenja sankcija Rusiji.

Smrt Navaljnog je „još jedna iskra“, a u Minhenu smo videli navijački pristup, prebrajanje i sabiranje kako da se pobedi neprijatelj, a ne dugoročni pogled u budućnost, rekao je Vučić za TV Prva posle povratka sa Minhenske bezbednosne konferencije.

Vučić je naglasio da je ubio „užasnut“ kada je čuo vest o smrti Navaljnog, ocenivši kako Srbi vole imaju „navijački stav“ i prihvataju sve što im se dopada, a sve drugo odbacuju.

„Nije sad pitanje pritiska da li da uvedmo sankcije Rusiji, znaju ljudi da to nije moguće“, rekao je Vučić.

„Mi moramo da budemo fokusirani na ciljeve koje smo sebi postavili sa planom razvoja do 2027. godine. To je toliko ozbiljan plan i program i ne sme da bude ni jednog dana zaboravljen. Moramo da radimo vredno da bismo ga ispunili, da privlačimo investitore, podstičemo domaći preduzetnički duh, a a da ne povećavmo stopu javnog duga u brutonacionalnom dohotku.

Sve to moramo da radimo, a da obezbedimo i sigurnost, stabilnost i mir“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare