Vučić: Od sada će Srbija tražiti izveštaj Visokog predstavnika o stanju u BiH

Vesti 02. jun 202113:07 > 14:5350 komentara

Predsednik Aleksandar Vučić, rekao je nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske, da će Srbija "u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma“ tražiti izveštaj od Visokog predstavnika o stanju u BIH i iskazivati svoje stavove i svoj odnos i slušati šta kaže Republika Srpska po tom pitanju. Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano, što čini važeće norme, naveo je. Dodao je da je "opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma".

Sastanku su, kako je rekao, prisustovali ministri Noikola Selaković, ministar Aleksandar Vulin, predsednica Vlade. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, ovo nisu laki dani za srpski narod, ja sam pre svega upoznao naše goste iz RS sa situacijom na KiM i činjenocom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda i da to ne nailazi ni na kakvu reakciju onih koji bi trebalo, čak ni kad (Aljbin) Kurti u lice kaže da neće formirati ZSO, što su potpisali, naveo je Vučić na konferenciji.

Povezano:

„Što se tiče RS, saslušao sam sve naše goste i čuo njihove ideje, a ono što Srbija može da uradi jeste da će biti uvek uz RS, poštujući integritet BIH, ali i integritet RS unutar BiH, i da ćemo uvek pomagati RS.

Rekao je da je govorio o brojnim ekonomskim projektima i dodao – „ako ove godine budemo imali priliku da ostvarimo rast od sedam odsto, moći ćemo dodatno da pomažemo RS, da izgradimo aerodrom u Trebinju, da njime povežemo ne samo Hercegovinu, već i znatan deo Crne Gore sa Beogradom i drugim evropskim centrima“.

Naveo je da će tražiti izveštaje od Visokog predstavnika, dodajući da je to važeća norma. Podsetio je da je taj aneks potpisao Milan Milutinović.

Opasno je igrati se bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma, i bez saglasnosti Republike Srpske, rekao je.

„Srbija neće podržavati provođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znam da smo mali, ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali onoliko koliko možemo, u skladu sa međunarrodno-pravnim normama, Srbija će se tako ponašati“, naveo je.

Na pitanje kako komentariše izjavu Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, koji je okarakterisao sastanak kao mešanje Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da Džaferović nema nikakvu institucionalnu snagu i da može da govori šta hoće, da se radi o racionalnom sastanku koji nije uperen ni protiv Bošnjaka, „čak ni protiv BiH“. On (Džaferović) je slobodan da se sastaje sa svima, i sa turskim predstavnicima, pa ni mi ne vidimo u tome neku zaveru i ne komentarišemo to na taj način, Srbija se ne meša u unutrašnje stvari BiH, rekao je Dodik, dodajući: „Mi bismo voleli da to malo više bude ali nije“.

Rekao je da je sa američkim ambasadorom u BiH (Erikom Nelsonom) razgovarao telefonom i da mu je rekao da je neprihvatljivo nepoštovanje međunarodnog prava i da se sve tri strane ne pitaju, a da mu je ambasador, kako je preneo, rekao da je Amerika svoje rekla i da Kristijana Šmita smatraju Visokim predstavnikom i da se treba posvetiti funksionalnoj BiH. Ja sam rekao da nisam spreman da pratim njihove iluzije 20 godina, koje ne funkcionišu i da bi trebalo da se vrate realnom odnosu snaga na terenu i vraćanja Dejtonskog sporazuma i da ne mogu da razumem zašto je Amerika koja je kreirala Dejtonski sporazum, pa i Aneksa 10, odustaje od Dejtonskog sporazuma, a da druge optužuje da ga krše, naveo je i dodao je da će mu to ponovo reći – da ne mogu da prihvate tu vrstu međunarodnog intervencionizma na kršenju međunarodnih ugovgora. Bosna ne može da budfe funkcionalna ako to znači unitarna, ali Bosna može da bude dogovorena, dodao je Dodik.

On smatra da se pokušava značaj, reč i snaga srpskog političkog stava, uopšte na Balkanu.

Vučić je rekao da ne misli da Džaferović radi dobro i pametno za svoj narod. Hvala gospodinu Džaferoviću, od danas mu se niko neće pravdati ni za šta, mi ćemo se ponašati u skladu sa međunarodnim zakonima, poštujući naše komšije Bošnjake, naveo je.

Na pitanje da li je u suštini, s obzirom na to da će se tražiti izveštaj, za Srbiju Kristijan Šmit prihvatljiv kao Visoki predstavnik, Vučić je rekao da tu odluku da li je prihvatljiv ili ne ne donosimo mi, već bi trebalo da je donese Savet bezbednosti, a da će se sa njim svakako sresti.

Komentari

Vaš komentar