Vučić: Odgovor na zahtev da se uskladimo sa EU o sankcijama Rusiji za 48 sati

Vesti 23. feb 202218:27 > 20:05 368 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednih 48 sati odgovoriti na zahteve da se uskladi sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji.

Povezane vesti

„Noćas sam imao dug razgovor sa predsednicom Vlade u tehničkom mandatu…Ali da ne bismo tražili izgovore što je u tehničkom mandatu, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na krizu u narednih 48 sati“, rekao je Vučić.

On je naglasio da sutra ima sastanak sa predstavnicima pet najrazvijenijih zemalja sveta i EU – Amerike, Engelske, Francuske, Nemačke, Italije i prestavnicima EU. „Posle toga, ili najkasnije 24 sata posle toga ćemo izaći sa najkonkretnijim stavovima o tom pitanju“, rekao je Vučić.

„Ali za razliku od mnogih njihovih stavova, naši će biti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava i apsolutno principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo govorili 2000. i 2015. godine i danas“, naglasio je Vučić.

Podsećamo, portparol EU Peter Stano izjavio je prethodno da će Evropska unija reagovati sankcijama na rusko kršenje međunarodnog prava i da od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela.

„Srbija će nastojati da sačuva svoje interese“

Vučić je rekao i da će Srbija nastojati da sačuva svoje interese, iako se „to mnogima ne dopada“. Vučić, koji boravi u radnoj poseti Španiji, rekao je da je sa španskim zvaničnicima razgovarao i o Ukrajini, i da je on istakao važnost poštovanja međunarodnog prava.

Za Srbiju je važno da sačuva mir i ekonomsku stabilnost i „ne pada nam na pamet da budemo deo nekih širih ratova“, rekao je Vučić.

Istakao je da je tokom razgovora sa domaćinima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, sa jedne strane, i Kosova i Metohije sa druge strane.

Srbija će uvek moći da računa na Španiju, i ona je veoma važna za Srbiju, rekao je Vučić i naglasio da Madrid neće priznati Kosovo.

Vučić je razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančesom i španskim kraljem Felipeom VI a potpisan je i ugovor o kupovini dva vojna transportna aviona C-295 Casa kompanije „Erbas“.

Sve što je danas dogovoreno je od izuzetne važnosti za vojsku Srbije, rekao je on.

On je rekao da postoji zainteresovanost španskih privrednika za ulaganje u Srbiju i najavio veliki biznis forum koji će biti održan u oktobru u Beogradu.

Trgovinska razmena dve zemlje raste i sada je 812 miliona evra godišnje a raste i izvoz iz Srbije, naveo je Vučić.

„Nemačka šefica diplomatije dobrodošla u Srbiju“

On je rekao i da je dolazak u Srbiju najavila ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, da je to važna zemlja i da su njeni predstavnici uvek dobrodošli.“To je važna zemlja, najvažniji i najveći naš partner u Evropi i uvek su dobrodošli“, rekao je Vučić novinarima u Madridu, gde je u jednodnevnoj poseti.

On je podsetio da ne postoji niko u svetu od najvažnijih zvaničnika koga nije sreo i pred kojim nije bio iskren i otvoren „uvek štiteći interese Srbije“ i da će tako učiniti i na tom sastanku.

Portal Nova.rs javio je danas da nemačka šefica diplomatije planira posetu Srbiji u okviru diplomatske turneje kada bi pored Srbije trebalo da poseti i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Navedeno je da će ona za manje od dve nedelje posetiti Srbiju ukoliko situacija izmedju Rusije i Ukrajine dodatno ne eskalira.

Komentari (368)

Vidi sve komentare