„Ruska ruka na Balkanu i novo stvaranje Velike Srbije“: Vučić odgovorio na optužbe Veslija Klarka

Vesti 10. jul 202414:10 219 komentara

Srbija neće služiti nikome i nijednoj velikoj sili, jer svako ko prati šta radi Srbija jasno mu je da mi nismo ni ruski, ni američki pioni, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjave penzionisanog američkog generala Veslija Klarka, koji je kazao da se u Srbiji oseća "ruska ruka" i da će Vučić uraditi šta Vladimir Putin traži kada pritisak bude bio dovoljno jak.

Predsednik Vučić je posle obilaska rekonstrusanog puta Studenica – Rudno novinarima kazao da je Vesli Klark ostavio svoj neizbrisiv trag na Balkanu, u vidu ubijanja srpskog naroda i dece.

“Meni je interesantno da je on rekao da smo mi agenti ili pioni Rusije na Balkanu, a svako ko prati šta radi Srbija jasno mu je da nismo ni ruski, ni američki pioni. Ovde živi slobodarski narod koji je uvek poštovao, cenio i ginuo za slobodu i bilo bi dobro da je tu lekciju 1999. godine savladao”, istakao je Vučić.

Klark je u zajedničkom intervjuu sa Aljbinom Kurtijem za CNN rekao da je najbolje odvraćanje Rusije uvođenje Ukrajine u NATO, dodajući da će se u suprotnom “nevolja” iz Ukrajine preliti na Balkan, prenosi Kossev.

Penzionisani američki general je kazao da se “ruska ruka oseća na Balkanu, a to je Srbija”.

„Predsednik Vučić je pametan. Pokušava da izgleda kao da igra na obe strane, ali kada stigne pritisak, uradiće ono što Putin želi da uradi. A ono što on želi od Putina je naravno ovlašćenje da upotrebi trupe na Kosovu, barem na polovini severnog Kosova, a možda i više, i u isto vreme, žele da razbiju Bosnu i uzmu Republiku Srpsku nazad i ponovo naprave Veliku Srbiju. I sve je to etničko čišćenje na Balkanu“, kazao je Klark.

Vraćajući se na problem Ukrajine, Klark je rekao da se ona mora spasiti kao što je to učinjeno sa Kosovom.

Priznajući da je u slučaju bombardovanja SRJ bilo sumnji i unutrašnjih borbi, Klark je ocenio da se ipak radilo o uspehu.

Kossev navodi da su učesnici intervjua, uključujući voditeljku Kristijan Amanpur za 15 minuta pet puta izgovorili reč „genocid“ ili „genocidni projekat“ Srbije na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare