Vučić odlikovao komandanta Nacionalne garde Ohaja

Vesti 08. sep 202210:18 38 komentara
HARIS I VUCIC
Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave drugog stepena komandantu Nacionalne garde Ohaja, američkom general-majoru Džonu Harisu za učvršćivanje saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Prilikom uručenja odlikovanja u Predsedništvu, Vučić je rekao da je Haris doprineo jačanju partnerstva oružanih snaga dve zemlje, što je podstaklo i sveukupne bilateralne odnose Srbije i SAD.

On je rekao da je prošle godine obeleženo 15 godina uspešne saradnje Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja i da se ta saradnja ogledala u brojnim zajedničkim projektima kao što je jačanje kapaciteta baze Jug kod Bujanovca, u oblasti vojne medicine, učešća u mirovnim misijama, verskoj službi i pomoći lokalnim samoupravama u vanrednim situacijama.

Vučić je posebno istakao pomoć Nacionalne garde Ohaja u obnovi mnogih škola i vrtića širom Srbije i ispričao anegdotu iz vremena dok je bio ministar odbrane kada je u jednoj školi u Kraljevu video američke i srpske vojnike kako zajedno rade.

„Više od 20 dana oni su radili najteže poslove da bi naša deca imala bolje uslove. Bio sam srećan što posle svega teškog i tragičnog što nam se dogodilo 1999. godine (NATO bombardovanje) možemo da obnavljamo prijateljstva koja smo gradili u Prvom i Drugom svetskom ratu. Upravo u tom pogledu Nacionalna garda Ohaja je odigrala veliku i važnu ulogu“, rekao je Vučić.

Posle uručenja ordena, general-major Haris rekao je da mu je velika čast da to odličje dobije od čoveka „koji neumorno radi da ovaj svet postane bolje mesto za sve“.

„U našoj zemlji se kaže da se poverenje zaslužuje u kapima a gubi u potocima. Ja želim da nastavim da gradim poverenje. Kap po kap. Nacionalna garda Ohaja je posvećena da se to poverenje nastavi da gradi za naše narode, naše vojske, našu decu i decu naše dece“, rekao je Haris.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare