Vučić: Odluka o bušotinama doneta 2012, i dalje mislim – litijum važan za Srbiju

Vesti 01. dec 202118:36 > 22:37 438 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare posvećenoj Rio Tintu, pokazao nekoliko dokumenata i, kako je naveo, ključni među njima od 1. februara 2012. u kom se navodi, kako je pročitao, da se odobrava preduzeću Rio Sava Eksplorejšn izvođenje radova po projektu dobijanja uzoraka rude bora i litijuma za tehnološka ispitivanja, metodom bušenja bušotine velikog prečnika iz ležišta Jadar kod Loznice. Vučić je naveo da u javnosti govore da je ključni dokument bio iz 2017. godine, Memorandum o razumevanju, za koji kaže da se u njemu vidi da je sve "potpuno neobavezujuće" i da je sve izmišljotina. "Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta, bila je iz 2012. godine, s početka, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima", naveo je. Na pitanje N1 odgovorio je da je od 2012. takođe bilo još potpisanih dokumenata, ali da, kako kaže, nijedan nije bio kao taj "ključni iz 2012. koji zadire u integritet zemlje". Ipak, navodi, da on i dalje smatra da je litijum važan projekat za Srbiju. Najavljuje da će narednih dana obići meštane lozničkih sela.

Vučić je rekao da je sazvao konferenciju kako bi javnosti predstavio celu istinu o projektu Rio Tinta i da narodu kaže kako ide procedura.

Povezano:

Izneo je dokumente – prvi za koji kaže da je od 8.6. 2004. godine kojim se odobrava preduzeću Rio Sava Eksplorejšn izvođenje geoloških istraživanja na području opštine Loznica, drugi dokument – 17.1. 2005. godine da se preduzeću Rio Sava odobrava izvođenje geoloških istraživanja u okviru proširenih granica istražnih prostora, dokument broj tri – 26. 9. 2005. godine – odobrava se preduzeću Rio Sava izvođenje geoloških istraživanja oporita na teritoriji opština Loznica sa istražnim poljima od 1 do 11, zatim 15.1.2007. godine odobravaju se preduzeću Rio Sava nova istražna polja, zatim dokument broj pet, 4.1.2008. godine odobrava se Rio Savi nastavak geoloških istraživanja – novih devet polja, dokument broj šest – 28.8.2008. odobrava se Rio Savi nastavak izvođenja, nove koordinate „nešto duže, veće, detaljnije navedena istražna prava, ministar Petar Škundrić“, zatim dokument broj sedam, 15.9.2009. godine da se Rio Savi odobravaju israživanja – osam novih istražnih tačaka, zatim sledeći dokument, broj osam  – Oliver Dulić i Bojan Đurić 14.4.2011, sa sedam novih istražnih tačaka.

Onda je pokazao „ključni dokument“, kako je rekao, pod brojem devet, koji se donosi, kako navodi, 1. februara 2012. godine kojim se, kako je pročitao, odobrava Rio Savi izvođenje radova po projektu dobijanja uzoraka rude bora i litijuma za tehnološka ispitivanja, metodom bušenja bušotine velikog prečnika iz ležišta Jadar kod Loznice, koje je uradilo preduzeće Rio Sava Eksplorejšn. Rekao je da je to prvi i jedini dokument koji suštinski dozvoljava bilo kakvo bušenje i pravljenje bušotina na teritoriji Srbije, navodeći da su „tada na vlasti bili i (Dragan) Đilas (Vuk) i Jeremić“.

Vučić je naveo da u javnosti govore da je ključni dokument bio iz 2017. godine, Memorandum o razumevanju, za koji kaže da se u njemu vidi da je sve „potpuno neobavezujuće“, „bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili nastanka bilo kakve odgovornosti za bilo koju od strana“, što je pročitao i rekao – „toliko o izmišljotinama, crno na belo, kompletnu dokumentaciju ćemo postaviti na sajt“. „Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta, bila je iz 2012. godine, s početka, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima“, naveo je.

On je pokazao i Strategiju upravljanja mineralnim resursima do 2030, koju je. kako je rekao, usvojila Skupština Republike Srbije 2012. godine, na predlog Vlade Mirka Cvetković. „Na 31 mestu govori se o litijumu. Litijum postaje glavni deo strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030. godine“, rekao je, čitajući da u jednom delu koji se odnosi na realizaciju investicija do 2020. godine, stoji i sigurna investicija u eksploaticuju litijuma i borata.

Vučić je rekao da je Rio Tinto od 2004. do danas trebalo da uloži 450 miliona, a do sada su uložili oko 350. Inače, N1 je ranije danas objavio da je Ministarstvo građevinarstva izdalo lokacijske uslove za postrojenje „Jadar“, što je i potvrdio Vučić na konferenciji dugoj sat i po, na kojoj je nabrojao brojna dokumenta.

„Narednih dana obići ću meštane sela oko Loznice“

„Mi ćemo još najmanje godinu i dva, tri meseca čekati samo studiju o uticaju na životnu sredinu da bismo sa bilo čim mogli da izađemo pred građane“, kazao je predsednik Srbije.

Najavio je da će „u narednim danima“ obići stanovnike sela na području Loznice kako bi sa njima razgovarao o tome „šta oni očekuju od svoje države i šta su potrebe države“.

„Idem tamo hladne glave, da čujem šta je njihovo mišljenje, da im predstavim šta možemo da dobijemo i da izgubimo, bez ikakvog rešenja u glavi. Hoću bez ikakvog skrivanja od bilo koga da odgovorim na svako njihovo pitanje, ali neću da razgovaram sa političarima ni sa tajkunima Ćutom i Zelenovićem nego sa ljudima koji žive u tih 10 sela“, rekao je Vučić.

Kažu da ne smem da odem, ja ću da odem, pošto je to moj posao, dodao je.

Za ovo od bušotina do istražnih radnji, ko je uzeo pare, ja nisam Srbija nije, a neko jeste, dodao je.

„Ja i dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju“

Na konstataciju novinarke N1 da je očigledno protest urodio plodom, jer se obraća hitno, a na podsećanje da je sam pre šest meseci rekao da brani projekat Jadar jer misli da će s njim procvetati taj deo Srbije, Vučić je rekao da ne treba da se „baci litijum“ i da nema strah da to ponovi, za razliku od Đilasa za koga kaže da je „to govorio pre tri, četiri godine sa više hvalisanja, i još kritikovao što nismo dovoljno brzi u svemu tome“.

„Ja i dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju – da li Rio Tinto ili neko drugi – kako i na koji način, to je druga stvar i tome treba da razgovaramo sa narodom“, naveo je i dodao: „Ukoliko Studija o uticaju na životnu sredinu bude loša, ja ću biti prvi koji će doći da kaže, ovaj projekat ne može da bude, jer želim da sačuvam zemlju Srbiju. To je valjda pametno ponašanje i ozbiljan pristup“, naveo je.

Na pitanje N1 da li je bilo još dokumenata koji su potpisani od 2012. kaže da ih je bilo – da je osam memoranduma potpisao Aleksandar Antić, a dva ili tri Zorana (Mihajlović) a da je danas „čitao istorijat kako je išlo“ i da se sve nadovezibvalo jedno na drugo. Ali ni jedno ni drugo nikada nisu potpisali dokument koji je zadirao u integritet zemlje, rekao je, pokazujući ponovo „ključni dokument“ iz 2012.

Na pitanje N1 šta je potpisivao Vidoje Petrović, koji je 18 godina na čelu Loznice, nekada iz G17+ sada je u SNS, kaže „šta će Skupština opštine da rešava, sve se rešava na nivou Republike, mogu da donose Generalne urbanističke planove, detaljne urbanističke planove – suštinski ništa za sam proces eksploatacije, to je samo pripremni posao“.

On je rekao i da nije potpisao Zakon o eksproprijaciji.

„Srbija – najbrže rastuća ekonomija u Evropi“

Danas sam razgovarao sa potpredsednikom EK oko nekoliko važnih, vitalnih stvari za napredak Srbije – upravljanje sirovinama u okvoiru EU i oko zajedničkog projekta koji bi Srbija trebalo da radi sa EU a to je kako da obezbedimo održivost i napredak u upravljanju našim sirovinama, ali i da obučimo ljude, naveo je, prethodno.

U trećem kvartalu smo postigli 7,7 stopu rasta, ukupno nam je 7,6 posto bila u prva tri kvartala i ove godine i sugurni smo da će stopa rasta biti preko 7,5 posto na nivou ove godine, naveo je i dodao da je Srbija „kumulativno“ najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Rekao je i da za pet i po dana kreće isplata nove novčane podrške za građane, od 20 evra i da je više građana prijavljeno sada nego prethodnog puta.

Vučić je naveo da se uglavnom kritikuju kineske investicije u javnosti, a da je Železara od preuzimanja do kraja 2021. godine isplaćuje 367 miliona evra i da zapošljava više od 5.500 radnika, navodeći da je Srbija više od pola milijarde evra uštedela ovom investicijom. Ziđin je, kako je istakao, uplatio 254 miliona evra od 2018, i dodao – najmanje 400 miliona evra smo uspeli da uštedeimo za tri godine. Čukaru Peki je nova razvojna šansa, bićemo drugi proizvođači bakra i zlata u Evropi, dodao je Vučić na konferenciji za novinare.

„Sin mi nije menadžer“

Sin mi nije menadžer, rekao je Vučić. A izabrali su baš njegov rođendan da pokažu kako sam detetu pokvario život, jer ako je neki tekst objavljen 8. oktobra u kom ništa ne piše, a vi ga objavite 1. decembra, na njegov rođendan, to je, kako ocenjuje, da bi se pokazalo da on nije dobar otac koji može svojoj deci da obezbedi normalan život kao drugoj.

Ja sam na svog sina ponosan, on je, verujem, dobar i pošten i odgovoran mladić koji radi u vinoteci, ni u kakvoj drugoj agenciji, rekao je. To je ta kampanja koja se vodi godinama, dodaje.

Reč o je, kaže, o „hibridnom ratu“ zato što je Srbija u poslednje dve godne ekonomski „najuspešnija“ država Evrope i oni kojima to „smeta“ vide njega kao krivca.

On je naveo da mu ne pada na pamet da sluša ulicu, a da u Srbiji neće biti građanskog rata.