Vučić: Odluka o Novaku politička i lov na veštice, vlada Australije se ponizila

Vesti 16. jan 202210:01 > 12:48 224 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odluka o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću politička i lov na veštice i da se australijska Vlada time ponizila.

Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu u Melburnu.

Povezane vesti

„Oni misle da su tom odlukom ponizili Novaka Đokovića. Oni su ponizili sebe, a Đoković može uzdignute glave da se vrati u svoju zemlju i svakoga pogleda u oči“, rekao je Vučić novinarima posle glasanja na referendumu i dodao da se posle sudske odluke na kratko čuo sa Đokovićem.

Vučić je rekao da je prvi teniser sveta uradio sve što je trebalo kako bi učestvovao na Australijan openu.

„Vi ga 10-11 dana maltretirate da biste mu uručili odluku koju ste znali da ćete mu uručiti prvog dana. Da ste rekli – nije vakcinisan i nema pravo da uđe u zemlju, on ne bi došao i ne bi se vakcinisao. Ovako ste ostavili mogućnost za medicinski izuzetak. U skladu sa tim je došao i uradio sve što je trebalo, a onda je usledilo šikaniranje i maltretiranje neviđenih razmera, medijski linč i lov na veštice jer su valjda na Novaku Đokoviću hteli da pokažu kako funkcioniše svetski poredak lova na veštice i kako mogu to da urade protiv svakoga“, naveo je.

Vučić je ocenio da je ceo proces bio besmislen i da se moglo videti kako tužilac laže o broju vakcinisanih u Srbiji.

„Kažu da je u Srbiji ispod 50 odsto vakcinisanih građana. Nemojte da lažete jer je zvanično vakcinisano 58 odsto, to je više nego u mnogim zemljama EU, posebno u našem okruženju. To je bio besmisleni argument, ali u orvelovskim predstavama je to moguće“, dodao je Vučić.

On je rekao da će Srbija na Svetskom atletskom dvoranskom prvenstvu u martu australijske sportiste dočekati na drugačiji način.

„Nećemo zarad izbora da se iživljavamo na njima i pokazujemo silu. Pokazaćemo da smo bolji od australijske Vlade. Hvala australijskom narodu za koji sam potpuno siguran da voli srpski narod onoliko koliko mi poštujemo njih“, rekao je Vučić.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišnjenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

Đokoviću preti trogodišnja zabrana ulaska u Australiju.

On je na Australijan openu trebalo da pokuša da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

Brnabić: Odluka skandalozna

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je odluka suda u Austarliji da najbolji teniser na svetu Novak Đoković mora da napusti tu zemlju skandalozna i da je pokazala kako ne funkcioniše vladavina prava u nekim drugim zemljama.

Pokazalo se da imamo dve potpuno oprečne odluke suda u samo nekoliko dana, a Đoković je 11 dana psihički i fizički maltretiran, rekla je Ana Brnabić posle glasanja na referendumu o ustavnim promenama, dodavši da je razočarana odlukom Federalnog suda Australije.

Neverovatno mi je bilo da čujem brutalne laži o Srbiji, između ostalog da je protiv koronavirus vakcinisano manje od 50 odsto – kod nas je 58 odsto vaknisano sa dve doze, a 37 odsto i sa trećom, buster dozom, kazala je Ana Brnabić.

Dačić: Tiranija politike nad Đokovićem, nije on došao u Australiju kao slepi putnik

Predsednik Narodne skupštine i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je da je u slučaju deportacije Novaka Đokovića iz Australije „došlo do dominacije političke volje, odnosno političkih odluka nad pravnim regulativama i sportom“.

„Novak nije sam došao u Australiju, dobio je vizu, nije nametao svoju volju. Tako se ne odnosi prema čoveku, a kamoli prema svetskom gigantu kakav je on. On je i nosilac diplomatskog pasoša, koju su australijski domaćini morali da imaju u vidu“, rekao je Dačić za TV Pink, navodeći da je Novak moralni pobednik.

Dačić je naveo da niko ne osporava pravo Australije da bez obrazloženja nekoga ne pusti u zemlju, međutim, to se, kako je rekao, dešava sa sitnim lopovima, lovokradicama, kriminalcima, političkim disidentima, a nikada se nije desilo da se ovo priredi jednom sportisti.

„Principijalno gledano, ovo je poraz prava, poraz ljudskih prava, pred jednom tiranijom politike. Videli ste i Kapetan Dragan je rekao da kada je sud doneo za njega odluku, da je ministar posle doneo drugu odluku“, istakao je Dačić.

Kako je naveo, „ovo je sramota za australijsku državu, nije Novak došao tu kao slepi putnik, on je čovek dobio vizu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare