Vučić: Odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska, tektonske promene

Vesti 06. nov 202221:21 > 23:14 272 komentara
Tanjug/ Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "ovo nije ni prvi ni poslednji put da se Srbija napada po pitanju Kosova" i da je važno da se sada ponaša "ozbiljno i odgovorno".

POVEZANE VESTI

Svakako je reč o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama, istakao je Vučić u intervjuu televiziji Pink, uz ocenu da je odluka Srba da napuste institucije Kosova istorijska.

Vučić je izjavio da su predstavnici Srba sa Kosova „svaki put kada Priština ne bi ispunila neki deo obaveza i gazila po Briselskom sporazumu“ želeli da napuste kosovske institucije, a da ih je on „bar 20 puta sprečio u tome“.

Dodao je da je bio „skeptik“ po pitanju povlačenja iz institucija, ali da je do toga „moralo da dođe“ nakon više neuspešnih pregovora sa prištinskim vlastima oko registarskih tablica.

Vučić je rekao da je tokom prvog protesta Srba i postavljanja barikada na severu Kosova krajem juna ove godine „bilo moguće da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića“.

„Albanci su planirali sa upadom na sever, a Srbi bi se suprotstavili. Sve je bilo spremno za to, pratio sam iz našeg situacionog centra i primao informacije u stvarnom vremenu. Molili smo mađarskog komandanta KFOR-a da on uđe na sever da razgovara sa Srbima da ne bi ušli Albanci“, rekao je Vučić.

Kazao je da su Srbi tada sklonili barikade sa puteva zato što ih je on zamolio, a da je njegovo objašnjenje bilo da se pregovori sa prištinskim vlastima nastavljaju u Briselu u avgustu, kao i da je „imao obećanje da će biti u redu za tablice“.

Vučić je naveo da je umesto toga usledio „Berlinski proces na kome tri sporazuma potpisujemo“, kao i da „tog dana u Berlinu da bi nas ponizio do kraja Kurti daje izjavu koja se tiče Zajednice srpskih opština da to njega ne interesuje i da se to nikada neće desiti“.

„Za tablice je najgoru varijantu napravio. Prvo ću da vas ukoravam, pa ću da vas kažnjavam novčano, da vam uzimam po 150 evra, pa ćemo posle da vam oduzimamo tablice, pa ćemo da vam uzimamo automobile“, rekao je Vučić.

On je rekao da su „posle deset godina Srbi doneli odluku da napuste prištinske institucije“, a da je za tih deset godina Srbija kupila vreme da napreduje.

„Suočeni smo sa teškim pregovorima 2012 – 2013. godine, izlazimo na kraj sa Briselskim sporazumom i kupujemo mir deset godina, zahvaljujući čemu imamo najbrži rast ekonomije u regionu poslednjih deset godina, i najbrži rast ekonomije u Evropi poslednje dve godine“, kazao je Vučić.

Izvor: TV Pink

On je rekao da „stopa javnog duga neće preći 57 odsto do kraja godine, dok 94,2 odsto iznosi prosečna stopa javnog duga zemalja u Evropi“.

Rekao je i da očekuje da će rezultati popisa pokazati da Srbija ima „oko 6.450.000 ljudi“, što prema njegovom mišljenju znači „da je talas migracija prema Evropi i Americi počeo da se smanjuje“.

Nema „koraka B“

Predsednik Srbije izjavio je i da će do smirivanja situacije na Kosovu doći „ako Amerikaci budu fer i korektni, pa da Kfor i Euleks obavljaju policijske poslove na severu“.

Ako Albanci krenu to da obavljaju, plašim se da to vodi u katastrofu, istakao je Vučić.

On je upozorio da za Srbiju i Srbe na Kosovu nema „koraka B“, dodavši da ih je molio da sudije i tužioci ne napuštaju odmah kosovske institucije, ali da „o razlozima ne bi sada govorio“.

„Zagreb zagađeniji od Beograda“

Predsednik Srbije upitao je zbog čega oni koji ukazuju na zagađenje vazduha u Beogradu, ne govore o tome da je vazduh u hrvatskoj prestonici zagađeniji.

„Što ne kažete da je Zagreb zagađeniji od Beograda? Da ne pričam o Sarajevu ili Skoplju“, rekao je Vučić.

On je kazao da je učinio dobar potez što nije poslušao zahteve da se zatvore rudnici uglja, ali da je odluka o litijumu bila loša.

„Litijum je prošle godine u maju vredeo 13.000 dolara po toni, danas je 79.000 po toni. Što znači da je na naše overene rezerve to 100 milijardi evra“, istakao je Vučić.

On je naveo da se sa Rio Tintom „ne dešava ništa“ jer je vlast u Srbiji donela lošu odluku.

„Migovi služe za policijsko čuvanje neba“

Predsednik Srbije kazao je i da će Vojska Srbije i vojnobezbednosna agencija dati obaveštenje o dronu koji je odobren u Srbiji u sredu, navodeći da tu „nema igre“.

PROČITAJTE I:

„Tu nema igre. Ljudi koji misle da se tako neko igra, to su desetine protokola oko svega. Nije to nešto novo za nas nego smo tada rešili da obaramo“, rekao je.

Pripadnici Vojske Srbije oborili su u sredu dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, a u saopštenju resornog ministarstva navodi se da se dron kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Vučić je rekao da migovi služe za policijsko čuvanje neba.

„Mi smo mala zemlja i mala vojska, ali smo desetostruko snažniji nego što smo bili. Mi imamo 14 migova 21, a imali smo jedan kada sam bio ministar odbrane“, rekao je Vučić.

Vučić osudio pretnje redakciji lista Danas

Vučić je osudio večeras pretnje redakciji lista „Danas“, navodeći da to ne sme da se dogadja.

„Pustite ljude neka govore“, rekao je.

Komentarišući insert emisije sa televizije Nova S, Vučić je rekao da mu je drago da demokratija u Srbiji postoji.

„Nisam bogatiji nego što sam bio pre 10 godina, ali mi je drago da su građani Srbije makar nešto bogatiji nego što su bili pre 10 godina“, naveo je predsednik Srbije, komentarišući insert u kome se govori o trošenju državnog novca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare