Vučić: Otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške

Vesti 28. nov 202210:1426 komentara
Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Norveškoj zahvalio na podršci, posebno u modernizaciji energetskog sistema Srbije.

Zahvalio sam predsedniku parlamenta Masudu Garahaniju na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa Evropske unije (EU), već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći našim reformskim procesima, objavio je Vučić na instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

Vučić je danas počeo dvodnevnu posetu Norveškoj, a u državnoj delegaciji je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović.

Prema ranijem pisanju medija, Vlade Srbije sa norveškom konsultantskom firmom Ristad enerdži (Rystad Energy) sklopila sporazum o sprovođenju analize elektroenergetskog sektora u Srbiji i davanju smernica Vladi za preuređenje sistema koji je prošle zime doživeo kolaps.

Taj sporazum ocenjen je i kao „moguća priprema za privatizaciju EPS“.

Vučić u Oslu položio venac na spomenik stradalim internircima iz Jugoslavije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Oslu venac na spomenik državljanima Kraljevine Jugoslavije koji su tokom Drugog svetskog rata internirani i stradali u Norveškoj. ;

Vučić je na Instagramu naveo da je zahvalan Norveškoj što „čuva sećanje“ na stradale internirce iz Jugoslavije i što time „pokazuje sećanje na prema žrtvama rata sa naših prostora“. ;

„Ovo spomen-obeležje nije samo svedok teških vremena kroz koja smo zajedno prošli već i jedan od temelja i stubova budućnosti koju zajedno gradimo“, naveo je Vučić koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Norveškoj.

U Norvešku su tokom Drugog svetskog rata nacisti poslali četiri transporta jugoslovenskih interniraca, odvedenih da grade puteve u toj zemlji. Poslato je 4.268 zatvorenika, najviše Srba (3.841), mahom zemljoradnika iz rudničko-takovskog kraja i Vojvodine.

Život je izgubilo, po nepotpunim podacima, više od polovine – 2.360 logoraša koji su bili izloženi mučenju nacista ilii su umrli od teških uslova u kojima su tamoo živeli i radili. Norvežani su internircima pružali pomoć u hrani, lekovima, smeštaju, i pomagali im pri bekstvu iz logora.

Komentari

Vaš komentar