Vučić: Palmer pohvalio uspeh Srbije u vakcinaciji

Vesti 15. mar 202116:5932 komentara
Aleksandar Vučić, vučić
Izvor: Tanjug/ Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Oni su razmotrili regionalna pitanja, opštu situaciju u vezi sa pandemijom kovida-19, mere za oporavak ekonomije, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Specijalni izaslanik je „čestitao Srbiji na izuzetnom uspehu u vakcinaciji, kao i na pomoći u vakcinama koje su isporučene zemljama u regionu“, dodaje se.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sveukupnoj regionalnoj situaciji, a predsednik Vučić je naveo da je razgovor bio, „kao i uvek do sada, otvoren i sadržajan“.

„Razmotrili smo mnoga važna pitanja, kao i sve razlike koje postoje između nas“, naglasio je predsednik Vučić, istakavši da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije da u budućnosti pronalazi rešenja koja bi značila bolje i intenzivnije bilateralne odnose između SAD i Srbije.

Američki zvaničnik je naglasio da je jedan od prioritetnih interesa SAD upravo stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio je konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, poput „malog Šengena“ i brojnih infrastrukturnih projekata.

„Predsednik Vučić je posebno istakao da će Srbija nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije“, navodi se u saopštenju.

Palmer je istakao da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti nastavak dijaloga, pri čemu je istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma i još jednom potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država dijalogu i razgovorima o spornim pitanjima.

Dvojica sagovornika su razgovarala i o značaju medijskih sloboda u regionu, ekonomskoj situaciji, kao i o posledicama koje je pandemija ostavila po privredu svih zemalja sveta, uz naglasak na mere oporavka privrede, kao i daljoj ekonomskoj saradnji između Srbije i SAD.

Komentari

Vaš komentar