Vučić: Spremnost za koncept sporazuma, rezervisanost o jednoj bitnoj stvari

Vesti 20. jan 202317:21424 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije da će u narednim danima i nedeljama obaviti konsutlacije sa članovima vlade, parlamenta i svih značajnih društvenih grupa "da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma", ističući da je pokazao "svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, o jednoj važnoj stvari".

Povezane vesti:

„Naravno ne mogu da govorim o tome jer predlog nije javan“, rekao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Predsednik Srbije je ocenio da je „danas je bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji smo imali“.

„Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i da neodgovorni pojedinici uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, kazao je on.

Vučić je rekao da je „nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom“.

„Pod tim i takvim uslovima, tražili smo od ‘četvorke plus Lajčak’ da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. I to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizavija situacije“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poslednje pitanje ticalo se vladavine prava.

„Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili a koje su značajne na evropskom putu Srbije“, rekao je predsednik.

Istakao je da „pred nama nisu laki dani“, najavio „mnogo teških odluka“ i kazao da „ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora“.

„Jedino što mogu da kažem je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću bar još neko vreme nastaviti da činim“, kazao je Vučić.

Komentari

Vaš komentar