Vučić: Ponosan sam na učinjeno za 10 godina na vlasti

Vesti 27. jul 202211:05 > 12:49226 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Srbija u proteklih 10 godina, od kako je došao na vlast, napravila ogromne korake i dodao da je ponosan na te rezultate jer zemlja "ne liči" na ono što je nasledio 2012. godine.

Nakon ceremonije povodom početka izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra Staro sajmište, Vučić je rekao da je 2012. prosečna plata bila oko 330 evra, odnosno gotovo dvostruko manja nego sada, a da je u protekloj dekadi Srbija izgradila više autoputeva nego u prethodnih 50 godina i više bolnica nego u prethodnih 60 godina.

„Srbija se modernizovala i promenila i pokazala da može da bude zemlja uspeha, a ne propasti i nesreće. Imali smo mir i stabilnost i ogroman ekonomski napredak uz fiskalnu konsolidaciju. Javni dug je 53,6 odsto, i to u sred korone i rata na evropskom tlu“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija danas više zarađuje na izvozu softvera nego u poljoprivredi, što svedoči o modernizaciji koja je sprovedena u tih 10 godina.

„Većina će reći: ‘Dosta mi je tog arogantnog đubreta’, i ja nemam problem sa tim. Ali uvek se na kraju vidi da su ljudi srećni zbog rezultata koje smo napravili, i to se vidi na svim izborima“, rekao je on.

Vučić je rekao da je veoma važno da se nastavi putem mira i stabilnosti, dalje modernizacije i industrijalizacije.

„Uspeli samo sa Republikom Srpskom da krenemo u obeležavanje onoga čega su se drugi stideli. Od Jasenovca i žrtava Oluje. Ali i da ne krijemo da postoje mesta stradanja nekih drugih naroda za koja su odgovorni neki naši ljudi, jer to je jedini način da gradimo budućnost“, rekao je on.

Na današnji dan: SNS prvi put u Vladi Srbije

Ivica Dačić premijer 2012
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Podsetimo, na današnji dan 2012. godine zakletvu je položila prva vlada čiji je Srpska napredna stranka bila deo.

Vladajuću većinu su, osim naprednjaka, činili i Ujedinjeni regioni Srbije i Socijalistička partija Srbije čiji je lider Ivica Dačić bio premijer.

Tadašnji v.d. predsednika SNS-a Aleksandar Vučić bio je prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane.

Na izborima održanim 6. maja 2020. godine SNS je osvojila 24,04 odsto glasova, dok je njen tadašnji predsednik Tomislav Nikolić u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio lidera DS-a Borisa Tadića, čime je otvoren put naprednjacima da formiraju vladajuću većinu.

Nikolić je nakon izbora za predsednika države ostavku na funkciju predsednika stranke, a za v.d. predsednika SNS-a imenovan je Aleksandar Vučić. Za predsednika stranke formalno je izabran u septembru 2012.

Komentari

Vaš komentar