Vučić: Potpisivanje ugovora o kupovini „rafala“ za dva meseca, uz prisustvo Makrona

Vesti 09. apr 202411:28 156 komentara
aleksandar vučić pariz
Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku i večeri sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom postigao "neke konkretne dogovore", uključujući i one o kupovini borbenih aviona "rafal", kao i da potpisivanje ugovora o tome očekuje u naredna dva meseca, uz prisustvo predsednika Makrona.

Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, o svim vidovima saradnje, rekao je Vučić novinarima beogradskih medija.

Vučić je rekao da je o Kosovu dugo razgovarao sa Makronom, i da ga je on saslušao, i misli da je razumeo.

„To što sam uradio, malo ko bi uradio na ovom mestu. Ne zbog hrabrosti, nego zbog političkog iskustva, i ne razmišljam o sebi, nego o zemlji koju vodim. Ja sam kao enciklopedija. Ne postoji niko u svetu ko zna to sve o Kosovu. Jedini sam koji je 12 godina prisustvovao svim sastancima. Promenilo se šest garnitura u Prištini, još koliko u Evropi“, istakao je on.

Kako je objasnio, na svim sastancima je vodio beleške i proučavao ih, i puno puta su mu zbog toga odali priznanje međunarodni predstavnici, kao i Makron, koji je bio fer, jer zna kad mu je šta rekao.

Nema vremena da razmišlja o opoziciji

Vučić je rekao i da ima previše posla i nema vremena da bi razmišljao o tome da li će opozicija izaći na beogradske izbore, navodeći da se predsednica parlamenta Ana Brnabić bavi preporukama ODIHR o izbornim uslovima i svim ostalim.

„Ne mogu da se bavim nečijim hirovima zbog činjenice da oni ne mogu da pobede na izborima. Hoću svu svoju snagu da posvetim vitalnim državnim pitanjima“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je Makron bio fer na sastanku u ponedeljak uveče, imao je pitanja oko formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO), i videće se potezi Francuske u narednom periodu.

Na pitanje o pristupanju Kosova Savetu Evrope, Vučić je odgovorio da je Francuska pre nekoliko dana podsetila da je ZSO obaveza da bi se uopšte razgovaralo o članstvu Prištine u nekim organizacijama.

Vučić je dodao da je sa Makronom razgovarao i u rezoluciji o Srebrenici, situaciji u regionu, kao i u Ukrajini.

On je naglasio da je govor koji su mu unaped napisali za obraćanje uoči susreta sa Makronom morao da promeni, jer je situacija na Kosovu teška.

Vučić je napomenuo da su on i Makron ljudski govorili tokom razgovora i večere, jer francuski predsednik „poštuje njegovu otvorenost i iskrenost“.

Dodao je da se „plaši“ da će situacija u Ukrajini da uđe „u drugu brzinu“ što će izazvati mnogo problema u Evropi i svetu.

Vučić je najavio da se očekuje da 2026. godine kompanija Luj Viton otvori prodavnicu u „Beogradu na vodi“.

„Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima poput metroa“

Vučić je naglasio i da Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, poput metroa u Beogradu, i da se tu otvara prostor za francuske kompanije.

On je u Parizu na poslovnom savetu Francuska – Srbija istakao da je Srbiji potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i u drugim oblasrima, sa kojima se sklapaju veliki ugovori na dugi niz godina.

„Radujemo se i budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije, a juče smo počeli da razgovaramo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, to je zelena energija, energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo“, kazao je Vučić.

Dodao je da su to velike investicije, ali da je Srbija spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

Vučić je francuskim privrednicima predočio da Srbija ima dobre javne finansije i makroekonomske pokazatelje.

On je na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International rekao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bi ga verovatno i dobili da je članica NATO ili EU.

Kako je naveo, poslednjih godina uvećana je trgovinska razmena Srbije i Francuske, ali da je moguće da ona bude još veća.

Po rečima Vučića, Srbija je sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća, ali, kako je dodao, ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšati.

„U Srbiji 11.125 ljudi radi u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Ekspo kao „kišobran“

Podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovane međunarodne izložbe Ekspa 2027. godine.

„Tu izložbu koristimo kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove autoputeve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. i postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju u tome“, poručio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare