Vučić: Pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo, mora se očuvati mir

Vesti 24. mar 202320:00 > 20:32 158 komentara
Tanjug / Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Somboru da je "pre 24 godine konačno umrlo savremeno međunarodno pravo", ali da se mora čuvati mir i da Srbija neće nikakve sukobe, ali da se ne treba igrati sa crvenim linijama i dalje pritiskati, jer će onaj ko to radi dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije.

„Da im damo zemlju na tacni i opravdanje za sve zločine koje su počinili, to nećemo nikada“, poručio je Vučić na skupu povodom početka NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine i rekao da Srbija mora da čuva svoj Ustav.

Povezane vesti

Vučić je dodao da Srbija danas nije lak plen, kakav je bila 1999. godine, ali da vidi kakva bi sila krenula na Srbiju, zbog čega zemlja mora dalje se razvija, a vojska da bude faktor odvraćanja.

Kako je naveo, video je danas kako su predstavnici Kvinte i kosovsko rukovodstvo saglasni „kako su divne i pravedne stvari radili“ i pitao kako to da „ovaj mali narod ne vidi da je bio kriv“.

On je rekao da od 1999. ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su „oni“ učinili jednoj maloj zemlji, „koja je kriva jer je želela da bude svoja na svome, da bude slobodna i slobodarska i nije se dopadala onima koji su 1989. srušili stari poredak i stvorili novi u kojem se samo oni pitaju za sve, a neposlušni se kažnjavaju“.

„Jeste li nas naučili pameti, ja vam kažem niste. Ponosni srpski duh lomili ste i lomili i niste ga slomili i nikada ga nećete slomiti“, poručio je Vučić.

Podsetio je da je Srbiju napalo 19 moćnih i da agresiju nisu poveli da bi zaštitili nekoga, nego da bi pokazali svoju dominaciju u svetu i kako bi Srbiji oteli Kosovo i Metohiju.

Izvor videa: Tanjug

Naveo je da je danas na Kosovu više Albanaca nego što ih je bilo 1999. godine, a da Srba ima tri puta manje.

„Danas kada nas pritiskate i tražite da damo opravdanje za sve ono što ste neopravdano učinili ovoj zemlji, da se saglasimo da niste tako strašno pogrešili, govorite nam gledajte u budućnost. Gledamo u budućnost i zato imamo i čuvamo mir, zato ne želimo da imamo sukobe ni sa Albancima, ni sa Bošnjacima, ni sa Hrvatima, ni sa vama, sa 19 moćnih na jednoga“, rekao je Vučić.

On je dodao da nisu stradali samo Srbi, već i Albanci i Bošnjaci i da se moraju poštovati tuđe žrtve, da bi drugi poštovali naše.

Vučić: Cilj u spoljnoj politici da kroz iglene uši provučem Srbiju da nema posledice

On je napomenuo da njegov cilj u spoljnoj politici da „kroz iglene uši provuče“ Srbiju da ne bi imala posledice „u ova suluda vremena“ kada ni sa kim racionalno ne može da se govori u svetu.

„Pred nama je težak period. Naše je da se jedinstveno borimo za svoju zemlju. Da, hoćemo mir, nećemo nikakve sukobe, ni sa NATO-om, niti sa bilo kim. Ali ćemo sačuvati svoju zemlju, i kada kažemo šta su crvene linije, nemojte sa tim da se igrate, i nemojte dalje da pritiskate“, kazao je Vučić.

On je rekao i da bombardovanjem nije sprečavana humanitarna katastrofa i da je jedini razlog bio da se pokaže da su najjači i da mogu sve, a drugi da otmu Srbiji Kosovo i Metohiju

„I nemojte da izmišljaju neke druge razloge“, rekao je Vučić i dodao da to svaki dan govori predstavnicima zemalja koje su učestvovale u bombardovanju.