Vučić: Preduzeli smo odgovarajuće mere zaštite otadžbine, poziv da sačuvamo mir

Vesti 11. dec 202219:57 217 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da su razmatrali šta da se čini. Pozivamo na mir, na razgovor, da puste na slobodu nevinog čoveka (doskorašnjeg policajca Kosovske policije Dejana Pantića koji je juče uhapšen), ali i na nenapadanje Kfora i Euleksa, rekao je Vučić. On je naveo da je očekivao poruke koje su stigle od ambasada SAD i Velike Britanije jer oni "ljuljaju svoje čedo". Mi smo preduzeli odgovarajuće mere zaštite otadžbine, izdao sam određena naređenja, Savet nacionalnu za bezbednost ih je prihvatio, a pre bilo kakvog naređenja, milion puta pre toga ćemo pokušati da sačuvamo mir, rekao je. Za nas su ovo dramatični dani za koje nemamo nikakvu krivicu, ocenio je. Tvrdi da barikade nije naredio niko iz Beograda. A međunarodnu zajednicu pita - koji sporazum Priština poštuje: Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski ili Vašingtonski sporazum?

On je, nakon sednice Saveta, istakao da Kosovska policija nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova (pa ni kada nema predsednika četiri opštine od kojih treba da dobiju odobrenje). „Ni u jednoj situaciji, zato što nemate novoizabrane predsednike tih opština“, rekao je.

Video: RTS

Vučić je naveoi da je reč o jednom pokušavaju „završavanja srpskog problema u kom učestvuje Kurti ali i deo međunarodne zajednice, koji se pravi da ne vidi šta se dešava“. Naveo je da je pravi primer za to primer policajca Dejana Pantića, koji živi u zgradi u kojoj je i OIK, a uhapšen je, kako kaže, protivpravno.

„Pojedini evropski zvaničnici su rekli „barikade su užasne“ – prvo, barikade niko iz Beograda nije naredio, pa nemojte da napadate Srbiju. Znate, oni kažu – kad im kako odgovara – kad se nešto desi na severu – kriva je Srbija, a kad urade Albanci na severu onda – šta se to tiče Srbije, to je druga država“, rekao je, ponovivši da su specijalci ovih dana upadali na sever.

Pročitajte još:

Razmatrali su, kaže, na sednici šta Srbija treba da čini. „Za nas je važno da pozovemo Srbe i Albance na očuvanje mira i smirivanje situacije. Pozivam Srbe na severu KiM da budu staloženi, mirni, smireni, da ne nasedaju na provokacije. Srbi kažu da su neki iz međunarodne zajednice izmislili napad na Euleks. Mi nemamo nijedan pokazatelj da je bio nekakav napad na Euleks, ali napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se događaju, jer bi na tome insistirali Albanci, na tome bi pravili priču, jer nemaju šta da pokažu svetu“, rekao je Vučić.

Upitan o saopštenju ambasada SAD i Velike Britanije u Beogradu i Prištini, koje su zatražile da se uklone barikade, Vučić kaže da je razumeo poruku odlično i da ju je očekivao „iako je razočaran“. „Tumačim to tako da oni ljuljaju svoje čedo. Napravili su monstruma pre 23 godine zajedno sa nekim drugim zemljama, pokušali da naprave tada, završili to pravljenje 2008. To što oni kažu da su problem barikade – nije ih neko napravio zato što je to hir, da se smrzava. One ne ograničavaju kretanje nijednom Albancu – oni se tim putem ne kreću. Postavljene su zbog protesta, zbog hapšenja ljudi, maltretiranja, zbog neispunjavanja sporazuma… Imam pitanje za američke partnere – koji sporazum vi poštujete? Jel to Povelja UN, jel to Rezolucije 1244, jel to Briselski sporazum ili Vašingtonski? Kažite nam jedan od tih akata koji Priština poštuje… Kažite nam jedan… Videćete da ne postoji taj akt, taj akt je – nama se može sve“, ocenio je.

Konstatovao je da je danas za njega najteži dan, a verovatno da je pred njim „verovatno najteža noć“. Nadam se i imamo uveravanja iz Kfora i iz Evrope da oni neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima, nastavićemo da razgovaramo, dodao je.

„Mi smo preduzeli odgovarajuće mere zaštite otadžbine, izdao sam određena naređenja, Savet nacionalnu za bezbednost ih je prihvatio – želim da kažem građanima Srbije da sam ponosan na naše vojnike i policajce(…) Nikada od JNA nismo imali ovakvu popunu i ovakav odziv i raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje otadžbini. Ponosan sam na njih. Pre bilo kakvog naređenja, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost za sve naše građane“, rekao je.

Vučić kaže da je ceo dan imao kontakte sa predstavnicima EU, pregovaračima…

Poručio je Srbima na KiM da poštuju Kfor i Euleks.

„Ne dozvolite da nas isprovociraju i ukažite na to ako vidite postoji mogućnost da druga strana ubaci specijalne jedinice sa maskama na licu da izvedu napad na Kfor pa da to pripišu Srbima. To da pokažete svima da je nemoguće – ne idemo ni protiv Kfora ni protiv Euleksa, mi samo želimo da sačuvamo naš narod da ostane na ognjištima. I tražimo ono malo – dajte malo pravde Srbima, poštujte taj Briselski sporazum –  lakše je formirati ZSO“, rekao je dodajući da bi tada bilo manje problema, Srbi bi se vratili u institucije… Plašim se da malo ko to želi, dodao je.

Naveo je da 17. decembra ima razgovore sa američkim i evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, Vučić je rekao da je siguran da međunarodna zajednica nije srećna zbog njegovog ponašanja ali da bi bio, kako kaže, naivan i glup kada bi pomislio da nemaju načina da ga nateraju „da se ponaša pristojno i u skladu sa normama međunarodnojavnog prava“.

Rekao je da zna da sada građani Srbije strepe, pa ih je pozvao da veruju rukovodstvu, dodajući da ono ima više informacija i da brine o narodu na KiM, ali i o svakom detetu i penzioneru u Srbiji.

„Nema predaje, mi smo uz vas“, poručio je Srbima na KiM u Dvevniku na RTS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare