Vučić: Pregovori s Kurtijem neuspešno okončani

Vesti 14. sep 202313:53 > 14:18 252 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su današnji pregovori beogradske i prištinske delegacije u Briselu neuspešno okončani, pošto premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni predlog Evropske unije.

„Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge, na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog Evropske unije. Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan“, kazao je Vučić.

Prema predsednikovim rečima tokom razgovora je uglavnom bilo neprijatnih situacija.

„To je logično svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira zajednicu srpskih opština“, dodao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne beži od svojih obaveza, kao i da su i Srbija i EU kazale kako stvari treba da se odvijaju.

„I takav njihov predlog mi smo prihvatili, uprkos tome što on nije nimalo lak za nas, a Kurti je odbio“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, predlog je podrazumevao da se prvo razgovara o ZSO i o tome ima li kredibilnog procesa u njenom formiranju ili ne.

„Ako bismo ustanovili da je kredibilan, paralelno bismo krenuli da radimo na onome što su naše obaveze. Međutim, druga strana to nije prihvatila“, ponovio je predsednik.

Objasnio je da evropski predlog podrazumeva da se ide paralelno.

„Znaju da prvo mora da ide asocijacija ili zajednica srpskih opština. Suština je da ne žele. Kada pitate Kurtija hoćeš li da prihvatiš formiranje ZSO, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor“, kazao je Vučić.

Istakao je da odbijanje da se postigne sporazum Srbiju vodi samo u veće probleme.

„Nadam se da ćemo u budućnosti pronaći neka rešenja, jer ovako ne idemo samo u ćorsokak, već u nešto što je nepoznato“, rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji na severu Kosova i Metohije, pokrenuta su pitanja ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz kosovskih institucija i mesta gde rade.

„Verujem da će na tzv. beli papir Kurti morati da odgovori na ekspropijaciju, a što se tiče izbacivanja Srba – ne verujem“, kazao je Vučić.