Vučić: Pretres prostorija NIS-a u Rumuniji nema nikakve veze sa Srbijom

Vesti 03. okt 202219:41 57 komentara

Predsednik Srbije Aleksadndar Vučić je nakon današnjih sastanaka sa premijerima Mađarske i Austrije Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom, izjavio da današnji pretres prostorija NIS-a u Rumuniji nema nikakve veze sa Srbijom i da će od rumunske strane tražiti inforamcije o tom slučaju.

„Ovo nema veze s ratom za energetne, nego sa političko-špijunskim ratom, da bi dodatno mogli da se disciplinuju neki za koje se smatra da su neposlušni, a pri tome ne isključujem mogućnost realne krivice NIS-a, ali se nisam time bavio. Znam da nema srpskih državljanja, to je u ruskom vlasništvu i tražićemo od rumunskih prijatelja informacije“, rekao je Vučić, novinarima u Budimpešti, navodeći da je NIS kupovao svoje „ćerke“ kompanije u nekoliko zemalja.

Kako je naveo, optužena je sad ta jedna ćerka kompanija u Rumuniji da je „obavljala poslove špijuniranja ili odavanja tajne.

„Samo nam je još to falilo. E, sad, objasnite da to nema veze sa srpskom državom, biće svuda u svetskim vestima da se pojavi i biće NIS iz Beograda, ali šta da radite“, rekao je Vučić.

Podsetimo, rumunska policija upala je u ponedeljak ujutro u sedište NIS Petrola u Temišvaru, zbog sumnje da su informacije u vezi sa rezervama nafte u toj zemlji stigle do Beograda i Moskve, iako je NIS imao obavezu da o tim otkrićima obavesti rumunsku državu.

Vučić je rekao i da je zadovoljan današnjim razgovorima u Budimpešti o brojnim projektima, a pre svega dogovorom o zajedničkom suprotstavljanju ilegalnim migracijama.

Ključno pitanje je, prema njegovim rečima, ko će da preživi sledeću jesen i zimu, navodeći da energenti pokreću sve i da od njih sve zavisi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare