Vučić: Srbija će učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini, podrška pregovorima

Vesti 18. maj 202210:10 > 10:49 75 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i poželeo mu dobrodošlicu u našu zemlju.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Istakao da je Srbija civilima izbeglim iz Ukrajine obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Najavio je i da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji, kao i da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Takođe je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare