Vučić prišao Zelenskom na Samitu u Kišinjevu, rukovali se i razgovarali (FOTO)

Vesti 01. jun 202313:16 179 komentara
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u okviru drugog samita Evropske političke zajednice, neposredno posle zajedničke fotografije učesnika, zadržao u neformalnom razgovoru s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kako je javila reporterka FoNeta, Vučić je prišao Zelenskom koji je stajao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Luksemburga Betelom Gzavijerom.

Vucic, Zelenski Vucic, Zelenski
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
Alekaandar Roknić/Danas
Kisinjev, samit Kisinjev, samit
FoNet/AP

Vučić se rukovao sa Zelenskim s kojim je razgovarao na povratku u zamak Mimi, u kojem se održava Samit, čija je glavna tema bezbednost Evrope u kontekstu ruske agresije.

Na otvaranju samita evropski lideri su rekli da je mnogo toga u ulogu kada je Rusija u pitanju, navodeći da Rusija predstavlja pretnju po svoje susedne evropske zemlje.

Nekoliko puta su govornici isticali da Rusija imala teritorijalne pretenzije ka Moldaviji.

U fokusu Samita bio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je prvi stigao i pozvao na jedinstvo Evrope. On je istakao da svaka zemlja koja se graniči sa Rusijom mora da bude deo NATO i Evropske unije.

U izjavama novinarima pred početak Samita tema su bile i tenzije na severu Kosova, a opšta poruka bio je poziv obema stranama na smirivanje situacije.

Vučić je saopštio da je u Kišinjevu razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i rekao da dele istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti, a razgovarao je i s predsednikom vlade Španije Pedrom Sančesom.

On je na Instagramu objavio fotografiju sa sastanka na marginama Samita Evropske političke zajednice sa zvaničnicom EK, s predsednikom Holandije Markom Ruteom i s predsednikom vlade Albanije Edijem Ramom pored koje je napisao da se Fon der Lajen zahvalio za sve što radi.

„Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana EU, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti“, napisao je predsednik.

Vučić je ranije danas saopštio da je u Moldaviji razgovarao sa liderima Holandije, Luksemburga, Austrije, Albanije, Grčke, Crne Gore, Severne Makedonije i srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine najavljujući sastanke i sa francuskim i nemačkim zvaničnicima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare