Vučić: Slede najteži pritisci na Srbiju, Zapad se plaši Kurtijevih botova

Vesti 18. avg 202308:49 > 09:00 100 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd narednih dana i nedelja očekuju najveći i najteži pritsici do sada u vezi sa Kosovom i uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Vučić je za RTS rekao da tekstovi koji su se prethodnih dana pojavili u CNN-u i pojedinim nemačkim medijima, nisu usmereni protiv njega, nego protiv Srbije.

Svi ti tekstovi su, kako je rekao, iste sadržine – da je on kriv, jer podržacva Srbe na Kosovu, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

„Šta je to Srbija uradila? Koju reč je neko izgovorio? Koji potez? Nijedan! Reč je organizovanoj kampanji, o pripremi onoga što sledi od sledeće nedelje. Očekujem velike i teške pritiske po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji, verovatno najtežim do sada“, rekao je Vučić.

Dodao je i kako se obruč po pitanju sakncija Rusji, „polako zatvara“, i da cela politička i medijska scena liči na film „Tri karte za Holivud“, i da su svi postali Amerikanci ili Rusi, a da nigde, kako je rekao, nema Srba.

„Gledaju da me u potpunosti izoluju (na političkoj sceni), da svi počnu da rade suštinski za neke druge sile, ne bi li primorali Srbiju da promeni svoju politiku. Ja to ne isključujem, ali mi ne izgleda sasvim verovatno“, poručio je.

Ocenio je da je situacija u Ukrajini takva da je jasno da se i jedna i druga strana ne mogu pobediti na bojnom polju, i da zato Zapad gleda da „učvrsti front“ prema Ruskoj Federaciji.

„Baš njih briga što imaju veću trgovinsku razmenu sa Rusijom nego Srbija“, kazao je Vučić.

Kada je o Kosovu reč, Vučić je rekao da Zapad ne osuđuje politiku Velike Albanije koju, kako tvrdi, sprovodi premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Pa ćute, njih ne interesuje priča o Velikoj Albanijoi. To je loše, ali ti loši momci su ‘naši momci’, ali moramo da gazimo ove druge dok ne prihvate nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić.

Dodao je i da greši svako ko veruje da će neko u Briselu da pritisne Kurtija da odustane od politike stvaranja Velike Albanije i da ga „ubedi da ne bude sledbenik Envera Hodže i Adema Demaćija“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je u Kišinjevu razgovarao sa francuskim predsednikom Emaunuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i da ej bio „veoma ljut na tom sastanku“, jer su od njega tražili da Srbi učestvuju na izborima na severu Kosova.

„Nema Zajednice srpskih opština deset hodina, a kažu uslov je iz Briselskog sporazuma da Srbi učestvuju na izborima (…) rekli su da će albanski gradonačelnici (na severu) da podnesu ostavke, pa ovaj jedan neće da podnese jer je Demaćijev neki rođak, i tako vas dovode sve liniju po linij, i oni njima polako podilaze. U svakom trenutku, kažu, spremne su sankcije protiv Srbije. Plaše se Kurtijevih botova, nećete verovati, bukvalno se plaše Kurtijevih botova i ovih političkih penzionera koji su ceo život posvetili napadima na Srbiju“, ocenio je Vučić.

„U Prijedoru nisam bio najavljen kao predsednik svih Srba“

Kazao je i da su pojedini pravili paralele između Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji, gde su bili istaknuti simboli Velike Albanije, i njegove posete Prijedoru u BiH.

„Oni kažu ‘pa, ti si bio u Prijederu’. Jesam, ali sam najavljen kao predsednik Srbije, a ne kao predsednik svih Srba, ili premijer svih Srba kako je Kurti najavljen kao premijer svih Albanaca. Ja se najavim Komšiću, pa uputim dopis ambasadi u BiH, pa ona dalje javi svim organima BiH, RS i svim drugima“, objasnio je.

Kazao je i kako su Albanci u Severnoj Makedoniji, kojih u toj zemlji ima 24 odsto, dobili sve, a od Srba u Crnoj Gori, kojih ima 30 odsto, zahtevaju da ne traže ništa.

„Očekujem narednih dana nedelja najteže pritiske dosad, pokušaćemo da očuvamo svoju poziciju“, rekao je Vučić i dodao da je, čak i kada ne možete da ostvarite svoje principe, u redu da kažete narodu da niste dovoljno jaki da ih ostvarite.

Poručio je da će Srbija pokušati da očuva svoju poziciju, dali da ostaje da se vidi da li će uspeti u tome.

Najavio je da će za vikend boraviti u Budimpešti, povodom početka Svetskog prvesntva u Atletici. U glavnom gradu Mađarske sastaće se sa predsecnicom i premijerom te zemlje – Katalin Novak i Viktorom Orbanom, ali i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Posle Mađarske, Vučić je rekao da ide „na drugo mesto“, gde će biti predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana, šire regije i Brisela.