Vučić: Protiv nas je sve bilo kao savršena oluja, ceo kolektivni Zapad

Vesti 24. maj 202422:03 > 22:41 85 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija suviše teška tema da bi se govorilo o pobedi, iako je delegacija Srbije u gotovo nemogućim uslovima uspela da uradi ono što je bilo najviše moguće za zemlju.

Nisam siguran da kod nas postoji potpuno jasna vizura onoga što se zbivalo i šta se dogodilo, a mislim da postoji loše tumačenje u oba entiteta Bosne i Hercegovine o čemu je ovde reč, rekao je Vučić, gostujući na TV Prva po povratku iz Njujorka.

Tih 107 zemalja koji nisu glasale, bile uzdržane ili protiv, smatraju da je ovo bilo ispolitizovano, nepotrebno, netransparnetno, neinkluzivno i rađeno protiv male zemlje u nepotrebnom trenutku, rekao je Vučić, ukazujući da je pogrešno tumačiti sa naše strane slavodobitno i da te zemlje drugačije tumače ono što se dogodilo u Srebrenici.

Mi smo se suočili sa predlogom Nemačke, koji je najsnažnije gurala šefica diplomatije Analena Berbok, koji je bio direktno protiv vitalnih interesa srpskog naroda, naglasio je Vučić, koji je rekao da je potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina zamolio da ne koristii argumentaciju koja ima veze sa njenim poreklom.

Protiv nas je sve bilo kao savršena oluja, ceo kolektivni Zapad, ponovio je Vučić, dodajući da se smatralo da će ova rezolucija biti prilika da se još jednom porazi Rusija, ali su potcenili mogućnosti Srbije.

Jedina namera rezolucije o Srebrenici je bila da se jedan narod osudi bez presude, jer drugi smisao nije postojao, ocenio je Vučić, dodajući da je bilo „strašno važno“ da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokaže da se Srbija ponosi svojom zastavom.

Vučić je preneo da mu je žena iz misije Srbije pri UN najpre rekla da su iz obezbeđenja UN videli srpsku zastavu, a unošenje zastava u salu je zabranjeno. Potom se dogodio i incident između predstavnika srpskih i bošnjačkih porodica žrtava, jer su jedni imali zastave, a drugi Srebrenički cvet. Obezbeđenje je na galeriji sprečilo te incidente, preneo je Vučić, koji se u Skupštini UN ogrnuo srpskom zastavom.

Vučić je istakao da nikada nije pokazao nepoštovanje prema bošnjačkim ili srebreničkim žrtvama.

Tamo se radilo samo o jednom narodu – da naš narod proglase za genocidni, a kako bolje i lepše da im kažem da to ne prihvatamo, rekao je on i dodao da je ovo bila pobeda „ne sa tri nula, već sa 23 prema nula“.

„Pogodilo me je glasanje Severne Makedonije“

Vučić kaže da ga je pogodilo glasanje Severne Makedonije za Rezoluciju o Srebrenici jer je „najviše uložio“ u odnose sa tom zemljom. Vučić kaže da ga je stav Skoplja pogodio, za razliku od glasanja Crne Gore.

„Odnos Severne Makedonije nije fer jer mi se čini da sam najviše uložio u odnose sa makedonskom braćom i oni će uvek biti naša braća. Pokazalo se da je Grčka (koja je bila uzdržana) imala više kičme nego Severna Makedonija“, kazao je Vučić.

Naveo je da ga glasanje Crne Gore za rezoluciju „nije čak ni pogodilo“, odnosno da ga je „pogodilo zbog srpskog naroda u Crnoj Gori“.

Vučić je rekao i da Crna Gora „nikada neće doneti“ rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, nakon što su predstavnici Srba u toj zemlji najavili da će predložiti skupštini Crne Gore usvajanje takvog dokumenta.

„Rekli su da će usvojiti tu rezoluciju misleći da će time da kupe dva dana oko Srebrenice i da će onda svi to da zaborave. Oni ne smeju da usvoje takvu rezoluciju“, kazao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare