Vučić: Radujem se krivičnim prijavama zbog 100 evra za mlade

Vesti 11. feb 202223:02 > 12. feb 2022 00:01 113 komentara
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se raduje krivičnim prijavama opozicije i da ako neko misli da za 100 evra može nekoga da kupi, onda više govori o sebi.

Komentarišući krivičnu prijavu zbog navoda da će mladi dobiti još 100 evra ako ostanu na vlasti, Vučić je za televiziju Prva rekao da valjda nekoga možete optužiti za ono što je već uradio, a ne za ono što će tek da uradi.

POVEZANE VESTI:

„Mladi su zaslužili našu pažnju, ovo je simboličan znak pažnje u korona pandemiji, stari su najviše stradali, a mladi su najviše izgubili. Ja sam ponosan na naše mere“, rekao je Vučić i istakao da se krivična prijava podnosi protiv nekoga ko je pomogao u stvaranju dobrih javnih finansija, stabilnosti fiskalnog sistema i da građani dobiju ono što su mogli da dobiju.

Dramaturškinja Biljana Srbljanović rekla je da je mera od 100 evra populizam, a ne nešto protivzakonito, i da ako mladi promene mišljenje za koga će da glasaju za 100 evra „onda smo džaba krečili“.

Ona je istakla da je zabrinjava bujanje nacionalizma i jačanje desnice kod mladih ljudi i potpuno odsustvo reakcije države i svih političkih učesnika i da ne vidi da je neko podneo krivičnu projavu protiv navijača zbog transparenta protiv vaterpolo trenera Crvene zvezde.

Vučić je rekao da 100 evra nije populistička mera, već rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja, ali i ulaganje u potrošnju, jer se tako donosi „efekat psihološkog optimizma“, a da su jednokratne pomoći penzionerima davane i prethodnih godina.

On je dodao i da se na celom jugoistoku Evrope primećuje porast šovinizma, pa i u regionu bivše Jugoslavije, a na pitanje da li ga to zabrinjava, Vučić je rekao da ne misli to samo sa Srbima, već i sa ostalima.

„Te navijačke stvari, pošto sam pripadao tom miljeu, traju već decenijama i to nije karakteristika samo navijača Crvene zvezde, već svih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, a nešto je izraženije kod navijača Crvene zvezde“, kazao je Vučić.

On je istakao da se Crvena zvezda trudila da nema trenere drugih nacionalnosti.

Država naručila zalihe soli, brašna, mleka u prahu, graška i pasulja

Vučić je rekao da je država danas, zbog krize između Ukrajine i Rusije, naručila 30 miliona kilograma soli i po milion kilograma graška i pasulja.

Predsednik je rekao da je naručeno i mleko u prahu kao i 30 milona kilograma brašna tip 500, ali da još nisu obezbeđene zalihe naftnih derivata i da se na tome radi.

Srbija ne treba da prizna nezavisnost Kosova

Vučić je rekao i kako misli da ni na koji način Srbija ne treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali da sa Albancima sa Kosova treba raditi na većem poverenju.

On je istakao da misli da je Srbiji naneta velika nepravda, ali da ne želi da kaže da je srpska strana bila „anđeo“, te dodao da je traženo da se prihvate granice republika Jugoslavije, a rešili su da otvore Pandorinu kutiju na primeru Srbije i Kosova.

Biljana Srbljanović rekla je da to može „po principu pobednika“ i da je „to međunarodno javno pravo oduvek“ i istakla da to nije poniženje Srbije, već da će ozdravljenje Srbije biti kada se u školama bude učila istina o tome šta se dešavalo prethodnih 30 godina.

Istakla je da je za nju Kosovo i Metohija nezavisna država i da se sa ljudima tamo mora pronaći kohezivni faktor, a Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova jer će bez toga ceo region biti blokiran.

Vučić je rekao da se međunarodno pravo temelji na povelji Ujedinjenih nacija, a da je na Srbiju izvršena agresija mimo odluke Saveta bezbednosti UN i da se, ako se poštuje pravo da „jači tlači“, postavlja pitanje gde je kraj.

Novinar Nikola Tomić rekao je da je protiv toga da Srbija formalno prizna nezavisnost Kosova, i da se zalaže za model dve Nemačke – da Kosovo postane članica UN bez formalnog priznanja, da Srbi za to dobiju mnogo bolji položaj nego sada, a da privreda i crkva imaju posebnu korist od toga.

Vučić tvrdi da je osam navijača privedeno u vezi sa muralom

Vučić je rekao i da je licemerje to što se svakog dana priča o grafitima koji tu stoje 20 i 30 godina.

Srbljanović je rekla da ih do sada nije branio ministar unutrašnjih poslova, na šta je Vučić je rekao da on nije branio mural, da je bio tamo kao što bi bio i na nekom drugom događaju.

„Neko je najavio da će da dođe i uradi nešto. Došli ste tamo, pozvali ste navijače da dođu, policija dolazi da obezbedi da ne bude nereda, policija je tu da spreči da ti koji su krečili ne dobiju batine“, rekao je Vučić, na šta je Srbljanović rekla da je godinama u otvorenom sukobu sa aktivistkinjom Aidom Ćorović, ali da je njeno pravo bilo da gađa mural sa likom Ratka Mladića jajima i da je skandal što je privedena, a nisu privedeni navijači.

Vučić je na to rekao da je privedeno osmoro navijača.

Strašan i jeziv zločin u Srebrenici

Govoreći o genocidu u Srebrenici, Srbljanović je ocenila da to ne treba banalizovati, jer je 7.000 kostiju rasuto i neke majke još traže svoju decu.

Tomić je rekao da se prema međunarodnoj presudu genocid dogodio u Srebrenici, ali ne i na teritoriji cele BiH, a da Srbija nije odgovorna za umešanost, ali da on iz inata ne želi da se izjašnjava o tome kao pojedinac, jer se jedna pravna definicija pretvorila u sredstvo obračuna, a poručio je da ga plaše grafiti Mladiću svuda po Beogradu.

Vučić je rekao da Srebrenicu smatra strašnim i jezivim zločinom i da treba poštovati žrtve, a da je sve ostalo pitanje pravne kvalifikacije, jer mnogi misle da se ako se kaže genocid poštuju žrtve i da se to radi zbog političkih i pravnih posledica, te da se zbog toga sa tim stvarima ne igra, jer bi jedna njegova reč mogla politički i pravno skupo da košta Srbiju.

Istakao je da je važno da se ukaže poštovanje bošnjačkim žrtvatama i da treba unaprediti dijalog sa Bošnjacima, kao i da Srbija poštuje integritet BiH, iako voli Republiku Srpsku.

Pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU

Povodom najave mogućnosti da ambasadori EU ne prisustvuju obeležavanju Dana državnosti zbog prisustva člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Tomić je rekao da je to što se njega čini čudno i da je uvredljivo prema domaćinu, dok je Srbljanović kazala da u tom slučaju ambasadorima Srbija treba da kaže „hajde ćao“, jer je Dodik viši po rangu.

Tomić je rekao da Dodik treba da prestane da provocira s pričom o otcepljenju Republike Srpske i da bi voleo da u Republika Srpska ima zamenu za njega.

„Ja mislim da je to pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU, jer mi smo ti koji organizujemo, mi smo domaćini. To je kao da organizujete krštenje deteta, a neko vam kaže čuo sam da si nekoga pozvao ili zbog tvoje kume neću da dođem. Mi da menjamo ili isključujemo rukovodstvo Republike Srpske ne pada mi na pamet da tako nešto i razmatram“, rekao je Vučić i dodao da će dodeliti orden predsednici RS Željki Cvijanović.

Vučić je istakao da ne može da prihvati da je Dodik kriv za sve.

Srbljanović je pomenula i snimak birača iz BiH i dodala da smatra da je Republika Srpska u drugoj državi i da njeni građani ne treba da glasaju ovde, a pomenula je da je posle izlaska iz zatvora Biljana Plavšić glasala na Vračaru, na šta je Vučić rekao da ovde glasaju samo državljani Republike Srbije i da su procedure za dobijanje državljanstva ozbiljne.

O Ponošu ne može da se govori kao o NATO generalu

„Što se NATO tiče, kod mene nema dileme, Srbija je vojno neutralna zemlja, želi da čuva svoju zemlju sama, da štiti svoje nebo, da čuva svoj narod i danas ima desetostruko jaču vojsku, ne da nekome preti, već da bi mogla da sačuva svoju decu, da nam se nikada ne dogodi napad onih koji su mnogo silniji“, rekao je Vučić.

On je dodao da je pristup Srbije slobodarski, da želi saradnju, ali da ne želi u NATO.

Srbljanović izjavila da vlast mora da trpi kritiku i da o Zdravku Ponošu, o kojem ona ne misli dobro, ne može da se govori kao o NATO generalu i da vlast treba da promeni trend uvreda, time što na njih neće odgovarati.

Vučić je odgovorio da je saglasan da vlast mora da bude odgovornija, ali i da se to pokazuje sada na svakom mestu, da se on trudio da nikoga ne uvredi, da je nekoliko puta preterao, ali da nikada nije prešao granicu pristojnosti, dok su drugi „najbrutalnijim neistinama pokušavaju da se dočepaju fotelja“.

On je dodao da su u mu jednom danu rekli da je „ubica, psihopata i negativan rođen“.

Srbljanović je rekla da je potpuno normalno da opozicija napada vlast, ali da od opozicije očekuje da precizniji i jasniji program, a manje kadrovske politike i manje uvreda.

„Kada Goran Marković izgovori to što je izgovorio, njemu ministarka ne može da odgovori. On je civilno lice i on govori u svoje ime, odgovor sa pozicije moći i vlasti ne može da bude identičan“, kazala je Srbljanović.

Nikola Tomić je istakao da visoki državni organi ne treba da odgovaraju na ono što kažu „slobodni strelci, intelektualci“ i da kada „državna sila verbalno udari na nekog tamo reditelja, od njega se pravi žrtva“.

Moguć i drugi predsednički kandidat SNS

Vučić je rekao i da postoji mogućnost da se neko drugi kandiduje za predsednika Srbije ispred njihove stranke, da će birati taktiku i da će se odluka doneti narednih dana.

Najavio je i da će SNS sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS) ići na jednoj izbornoj listi.

Kako je dodao, sa njima, kao i sa Strankom vojvođanskih Mađara, dogovoreno je da podrže zajedničkog predsedničkog kandidata.