Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar

Vesti 01. nov 202310:04 101 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za nedelju, 17. decembar, kao što je ranije i najavio.

„Na obrazloženi predlog vlade od 30. oktobra donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, raspuštam Narodnu skupštinu izabranu 3. aprila 2022. Ovaj ukaz stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku… Donosim odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike za 17. decembar 2023. Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke. Izbore za narodne poslanike sprovešće organi za sprovođenje izbora. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku“, rekao je Vučić na konferencije za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je građanima Srbije poželeo srećne izbore, navodeći da živimo u teškim vremenima za ceo svet, u vremenu globalnih sukoba, u vremenu u kojem će Srbija biti pod brojnim pritiscima kako zbog Kosova, tako i zbog drugih regionalnih pitanja. Dodao je da je veoma važno da Srbija sačuva mir i stabilnost, ali i unutrašnju koheziju i pokaže svu demokratičnost.

„Ova kampanja je prilika da na civilizovan način predstavimo građanima različite ideje, različite programe i politike koje treba da se takmiče, ali koje nikad neće ugroziti naše vitalne, nacionalne interese. Želim svim učesnicima dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja i političkih ciljeva, želim im da to sve čine na demokratski i civilizovan način, a za građane Srbije je važno da najbolji pobede. Uveren sam da i ovim izborima učvršćujemo demokratiju u našoj Srbiji i istovremeno obezbeđujemo siguran put u budućnost našoj zemlji i našoj deci. Živela Srbija! Neka su vam srećni izbori“, poručio je predsednik.

Vlada Srbije uputila je u ponedeljak obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Povezane vesti

Kako je iz Vlade navedeno, održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

Hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i njihovo održavanje do kraja godine zahtev je koji su izneli predstavnici opozicionih partija koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

Prevremeni izbori, kako su naveli, zatraženi su da bi opozicija „kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima“ ispunila zahteve građana.

Ranije danas je Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao za 17. decembar izbore za odbornike skupština 65 gradova i opština u Srbiji.

Vlada Srbije je prethodno, u ponedeljak, 30. oktobra donela odluke o raspuštanju Skupštine Beograda i obrazovanju privremenog organa, a iste odluke donete su za još 64 lokalne samouprave u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare