Vučić sa američkim senatorima: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od prioriteta

Vesti 19. apr 202216:32 > 20:03 49 komentara
Tanjug/ Zoran Žestić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas tokom razgovora sa američkim senatorima da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, saopšteno je iz Predsedništva. Senatori su, dodaje se, naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Vučić se danas sastao sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Vučić je tokom razgovora istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Pročitajte još:

„Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, predsednik Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

„To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije“, istakao je Vučić.

Kada je u pitanju situacija u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Dodaje se da su senatori naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Brnabić zahvalila senatorima na podršci SAD

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se tokom dana sa američkim senatorima, a sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristofer Hil.

Premijerka Brnabić istakla je da je Vlada Srbije posvećena jačanju partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je rekla, prisustvo kompanija iz SAD u našoj zemlji od izuzetnog je značaja, naročito u oblasti IT industrije i visokoh tehnologija, ističući da su to investicije koje menjaju Srbiju i daju nam šansu da budemo u korak sa svetom.

Brnabić je zahvalila senatorima na jasnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država evropskom putu Srbije, koji je, prema njenim rečima, jedan od spoljnopolitičkih priroteta, kao i na angažmanu u dijalogu Beograda i Prištine. Predsednica vlade ponovila je da je Beograd posvećen dijalogu i u potpunosti spreman za nastavak razgovora sa Prištinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare