Vučić sa zvaničnikom KP Kine o strateškom partnerstvu

Vesti 30. nov 202215:09 35 komentara
TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa zamenikom ministra Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

Vučić je sa kineskim zvaničnikom razgovarao o brojnim aspektima strateškog partnerstva Kine i Srbije, a sastanku je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Predsednik Srbije je ponovio zahvalnost kineskom predsedniku, Kini i njenoj Komunističkoj partiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti i samostalnosti posebno naglasivši da i Srbija nepokolebljivo i dosledno podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima, navodi se u saopštenju.

Zamenik ministra Hongšan je istakao da dobri odnosi predsednika Kine i Srbije i njihovi brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom.

Vučić je u razgovoru izrazio podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povoljnog ambijenta u cilju ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva.

Posebno je istakao da inicijative predsednika Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u međunarodnoj areni, dodaje se u saopštenju.

Vučić je visokom zvaničniku Kine takođe preneo čestitke na rezultatima 20. Kongresa KP Kine i ponovnom izboru Si Đinpinga i ;izrazio nadu da će on uskoro posetiti Srbiju, navodi se u saopštenju iz kancelarije predsednika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare