Vučić sa Lajčakom: Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga

Vesti 05. dec 202212:41
Izvor: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.

Vučić je na Instagramu naveo da je sa Lajčakom razmotrio poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine.

On je dodao da je u razgovoru naglasio neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i „poštovanja prava i volje našeg naroda“.

Lajčak je došao u Beograd posle oštre reakcije Vučića na imenovanje Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova, zbog kojeg je neizvesno učešće predsednika Srbije na sutrašnjem samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani. Predstavnici vlasti u Beogradu najavili su da će Vučić posle sastanka sa Lajčakom odlučiti da li će putovati u Tiranu.

Lajčak će u Beogradu razgovarati i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a sutra će se u Prištini sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.