Vučić i Brnabić sa Pičom o situaciji u regionu, evrointegracijama i reformama

Vesti 08. feb 202211:51 > 20:3619 komentara
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u utorak sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom, sa kojim su razgovarali o situaciji u regionu, evrointegracijama i reformama.

„Razgovarali smo o situaciji u regionu i budućoj saradnji s ciljem izgradnje poverenja i zajedničkog zalaganja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, objavio je Vučić na instagram nalogu.

Vučić je istakao da Srbija „kao inicijator brojnih projekata koji za cilj imaju povezivanje u regionu ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja“, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja. Predsednik je izrazio očekivanje da će ser Stjuart Pič, sa svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga, navodi se u saopštenju.

Ser Stjuart Pič je istakao da njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana. Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan naglasio je da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci tom dijalogu, dodaju iz kabineta predsednika.

Brnabić: Saradnja u regionu – strateško opredeljenje Srbije

Brnabić je u razgovoru sa Pičom poručila da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji joj doprinose, strateško opredeljenje Srbije, u cilju postizanja stabilnosti, ekonomskog napretka i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Pič je rekao da je britanska vlada posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona, što bi, kako je naveo, omogućilo i stvaranje prosperitetnijeg okruženja za ostanak mladih i budućih generacija, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je navela da su prioriteti Srbije članstvo u EU i stabilan, ekonomski jak i dobro povezan region, navodeći da su izgradnja poverenja i čvršće povezivanje kroz regionalne projekte put za prosperitetan i jak Zapadni Balkan u EU, piše u saopštenju.

Vlada Srbije

Navela je da velike mogućnosti za saradnju Zapadnog Balkana leže u sprovođenju Zelene agende i razvoju investicija koje će omogućiti zelenu tranziciju u regionu.

Brnabić je izrazila zahvalnost britanskoj vladi, koja je podržala proces reformi u Srbiji projektima poput digitalne transformacije i jačanja e-Uprave, navodi se.

Navodeći da je reforma obrazovanja jedan od prioriteta Vlade Srbije, Brnabić je ukazala na značaj trogodišnjeg programa „Škole za 21. vek“ koji realizuje Britanski savet, zahvaljujući investicijama britanske vlade, dodaje se.

Petković: Priština svojim potezima generiše tenzije na Kosovu

Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i upoznao sa stanjem na Kosovu i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković je naglasio da Priština svojim potezima svakodnevno generiše tenzije na Kosovu i ukazao na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama, na referendumu o promeni Ustava Srbije, ali i na pretnje političkih zvaničnika iz Prištine da će Srbima biti i u budućnosti zabranjeno da glasaju na izborima Srbije, što na najgrublji mogući način predstavlja ugrožavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

On je iskazao očekivanje da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na Kosovu i na taj način doprineti da se spreče posledice koje bi mogle da potkopaju same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima.

Komentari

Vaš komentar