Vučić poručio Eskobaru i Lajčaku: Srbija odgovorna, Priština izbegava obaveze

Vesti 02. feb 202219:28 > 23:12 komentara
Eskobar Lajčak Vučić
Tanjug/Serbian Presidential Press Service via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, sa kojima je, kako je saopšteno iz Predsedništva, na odvojenim susretima razgovarao o narednim koracima u dijalogu između Beograda i Prištine. Na trilateralnom sastanku trojica zvaničnika su se, kako se navodi, dotakla ključnih tema od značaja za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Predsednik je, kako se navodi, podvukao da Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

U saopštenju se dodaje i da su američki izaslanik Eskobar i specijalni predstavnik EU Lajčak naglasili da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, posebno je naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost celog regiona u Evropskoj uniji, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanja sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma, stoji u saopštenju Predsedništva.

Predsednik Vučić je, kako se ističe, još jednom zahvalio dvojici zvaničnika na posvećenosti i izrazio uverenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i celog regiona.

Lajčak je na Tviteru večeras napisao da je u Beogradu imao konstruktivnu i sadržajnu diskusiju sa predsednikom Vučićem o napretku u dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU.

Lajčak i Eskobar su danas doputovali u Beograd iz Prištine.

Na kraju dvodnevne posete Prištini, pozvali su Srbiju i Kosovo da primene sve postignute sporazume i ponovili da Brisel i Vašington ne nameću rešenja.