Vučić: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost odložena zbog veštačenja dokaza

Vesti 27. feb 202110:50 > 14:28248 komentara
Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost odložena zbog veštačenja dokaza o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, kako se ne bi ugrozio dokazni postupak, i najavio njeno održavanje najkasnije u četvrtak. "Imamo formalno-pravne probleme, čekamo dodatno veštačenje da nam neko ne bi rekao sutra da to što smo pokazali građanima ne može da se koristi u dokaznom postupku. Zato čekamo završetak veštačenja", kazao je Vučić tokom gostovanja na TV Prva.

Vučić je ranije najavio održavanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je trebalo da objavi dokaze o Belivukovoj grupi.

POVEZANE VESTI:

On je za TV Prva rekao da će objavljivanja tih detalja šokirati građane Srbije, ali i celu Evropu i svet.

„Kada sam rekao da će ljudi biti šokirani, upotrebio sam blag izraz – upozorićemo sve da sklone decu kada to budemo prikazivali“, rekao je Vučić.

Naveo je da će građani videti da li se iza te grupe krije politika, „zaštita režima“ ili se krila borba protiv organizovanog kriminala.

„U toj borbi ćemo pobediti, to sam obećao pre nekoliko meseci. I svako ćemo dete i čoveka u Srbiji zaštititi od onih koji misle da je moguće da izvrše najgnusnija kriminalna dela jer imaju leđa“, dodao je on.

Komentarišući fotografiju svog sina Danila sa uhapšenim članom navijačke grupe „Alkatraz“ Damjanom Šobićem, Vučić je rekao da je Danilo tada imao 16 ili 17 godina i dodao da i on sam ima puno slika s ljudima „s one strane zakona“ kada je „živeo takav život“.

„Pa šta to znači“, upitao je Vučić.

Govoreći o izjavi profesora Pravnog fakulteta i bivšeg čelnika Partizana Vladimira Vuletića, da Vučić ne bi trebalo da govori o detaljima pre podizanja optužnice protiv Belivuka, on je naveo da će građani videti „ko se ponašao nedopustivo“, Vuletić ili on.

Izvor: TV Prva

Veći broj pripadnika MUP-a radi na mojoj diskreditaciji

Vučić je izjavio i da organizovana kriminalna grupa radi na njegovoj diskreditaciji, kao i da je u to umešan i veći broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naveo je da je toga postao svestan u trenutku kada je objavljena slika njegovog sina Danila, koji je u kafiću gledao fudbalsku utakmicu izmedju ostalog sa osobom koja je, kako je Vučić naveo, pravosnažo osudjen za tuču ali ne i za trgovinu drogom.

„(Tada smo shvatili) da je nemoguće da to radi kriminalna grupa, pa smo zaključili ko je iz policije to dostavio… Oni znaju koliko sam osetljiv na decu, zbog krivice koju osećam zbog toga što su prošli kroz razvod, kao i na brata (Andreja Vučića)“, rekao je predsednik.

On je naveo i da je saznao da su se policijski generali i pukovnici o njegovoj porodici „davali lažne informacije nekome“, da zna po čijem nalogu je to činjeno, ali da ne želi da radi posao Unutrašnje kontrole u policiji.

„(Trebao sam) da imam bolji periferni vid i da sagledavam i verujem ljudima koji su me nešto upozoravali… Ja dnevno dobijem 50 pisama jednih protiv drugih, koja ne čitam, ali sam nečemu od toga trebao da poverujem“, kazao je Vučić.

On je naveo i da je osobu koja ga je javno vredjala prilikom prenosa utakmice Srbija-Albanija 2014. godine, u restriktivni prostor uveo oficir policije, a da je za to saznao pre oko dva meseca.

Opozicija bi da troši novac i maltretira građane dva ili tri puta

Izvor: TV Prva

Vučić je najavio i da će vlasti razgovarati sa predstavnicima obe grupe opozicionih stranaka, i s onima koji zahtevaju prisustvo zvaničnika Evropske unije u razgovorima o izmenama izbornih uslova, i s onima koji to ne žele.

Povodom zahteva dela opozicije da se razdvoje predsednički i lokalni uslovi, Vučić je za TV Prva rekao da je važno da izbori budu sledeće godine, a da su te inicijative rezultat želje da se građani „maltretiraju dva ili tri puta“.

„Samo jedanput, 2004. godine smo imala razdvojene izbore. (Predstavnici opozicije) žele građanima ;da otmu pare tako što će isti proces ponavljati u više navrata. Održavanje izbora košta više miliona evra, (a oni žele) da umesto da asfaltiramo puteve ili podelimo novac, ispunjavamo nečiju patološku potrebu. Zato što misle da će da osvoje izbore u Beogradu, a izgubiće ubedljivije nego što misle“, kazao je Vučić.

Naveo je i da tzv. „non pejper“, neformalni dokument iz SAD i EU u kom se zahteva priznanje Kosova, ne postoji, ali da očekuje pojačavanje pritisaka na Srbiju u predstojećem periodu.

Dozvolu u Batajnici nemaju pomoćni objekat i deo apoteke

Povodom pisanja lista Danas, koji je objavio da je kovid-bolnica u Batajnici izgrađena bez građevinske i upotrebne dozvole, Vučić je izjavio da svi objekti u kompleksu imaju građevinsku dozvolu, sem jednog pomoćnog objekta i dela apoteke.

„Mi smo žurili da spasimo živote… Nije tačno ni da je firma koja je izgradila bolnicu zaradila, oni se sada muče da prežive. Verovatno žele da srušimo bolnicu, da bude da nismo izgradili nijednu, kao oni“, kazao je Vučić.

Bogati vakcinišu kučiće i mačiće samo da siromašni ne dobiju vakcine

Zbog signala iz Brisela, da će Evropska unija dozvoliti putovanja u države-članice samo osobama koje su imunizovane Fajzerovom, AstraZenekinom ili Moderninom vakcinom, Vučić je kazao da to već izaziva probleme sa distribucijom, kojoj se Srbija prilagodila.

„Mi ćemo da nastavimo vakcinaciju brže od njih, pa ćemo mi da njima uvedemo kovid-pasoše… (EU) uvodi kovid-pasoše za zemlje Zapadnog Balkana. Više od dva meseca se vakcinišete a nama ste dali (nula) vakcina… Bogate zemlje će tri puta da vakcinišu kučiće, mačiće i papagaje samo da siromašnije (ne dobiju vakcine). Sad ćemo i mi da se ponašamo kao pijani milioneri pa da vidimo ko će kako da dobije vakcine“, rekao je predsednik koji je najavio dolazak još nekoliko miliona doza raznih vakcina.

Najavio je da će 5. marta stići još 500.000 doza Sinofarmove (kineske) vakcine, da će kasnije doći i dodatne doze Fajzerovog cepiva, a da će možda doći i medicinska sredstva iz Kovaks sistema.

Udžbenici iz srpskog, istorije i geografije samo domaćim izdavačim

Vučić je najavio da će podneti inicijativu Vladi da samo državni izdavači mogu da objavljuju školske udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

Rekao da će ga zbog toga „razapinjati“ inostrani tajkuni i ambasadori.

Kazao je da se, po udžbenicima istorije stranih izdavača, o Koncentracionom logoru u Jasenovcu uči deset minuta na jednom školskom času, kao i da na svoju ruku tumače šta je bio turski „danak u krvi“.

„Ako me bude poslušala Vlada, onda će tako da bude“, naglasio je on.

Moguća pomoć nezaposlenima i u centralnoj Srbiji

Predsednik je nakon pitanja zašto se daje gotov novac za nezaposlene na Kosovu i Metohiji, najavio da će se razmotriti da takav vid podrške dobiju i nezaposleni u centralnoj Srbiji.

Vučić je rekao da je prosečna zarada u decembru prošle godine u Beogradu iznosila 700 evra, dok je pre sedam godina iznosila 473 evra.

Minimalna zarada je sa 15.000 uvećana na 32.000 dinara, rekao je predsednik Srbije i najavio da će uslediti treći paket podrške privredi, a veruje da će biti i četvrtog ako bude dobre stope rasta BDP.

Komentari

Vaš komentar