Vučić spreman za Soči i pregovore o gasu, za Kremlj tema – Kosovo i BiH

Vesti 24. nov 202119:2954 komentara

Sastanak koji predsednik Srbije dugo najavljuje - razgovor od kog, kaže, ima veliku tremu, konačno će se desili u četvrtak u Sočiju. Presednika Srbije Aleksandra Vučića primiće u svojoj rezidenciji predsednik Rusije Vladimir Putin. I dok predsednik Srbije kao centralnu navodi temu nove cene gasa, iz Kremlja u prvi plan stavljaju bilateralne odnose i region, drugim rečima pitanje Kosova i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se dobro pripremio za 19. po redu susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Javnost u Srbiji je svakako višemesečnim ponavljanjima pripremljena da će bez obzira da li se vrati kao pokojnik ili pukovnik, kako je sam Vučić nedavno rekao, nova cena gasa svakako biti viša nego dosadašnja.

„Jedino što mogu da kažem da je da ću da se borim za interese naše zemlje i da molim predsednika Putina da nam izađe u susret. E, sad da sam ja na njegovom mestu, pošto znam kakve će moje molbe i zahtevi da budu, nisam siguran. Odatle i tolika trema, ali ću se boriti. Boriću se i moliću“, rekao je predsednik.

Srbija i treba da dobije preferencijalnu cenu gasa jer je čitav naftno-gasni kompleks Srbije u većinskom vlasništvu ruskih kompanija, ali da taj najvažnij argument Srbija ne koristi, kaže bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić.

Povezane vesti:

„Međutim, ja koliko vidim Aleksandar Vučić ide tamo bez ičega, on ide da moli. Ne znam zašto da moli i koga da moli. Jer mi smo dali našu imovinu za vrlo jeftine pare i zašto bi ga molili? Trebalo bi da dobijemo cenu kao i drugi u sličnoj situaciji“, kazao je Đukić.

“Njih dvojica mogu da razgovaraju principijelno oko gasa. Srbijagas i Gazprom će dogovarati i cene i količine i vremena. Mi sa njima imamo i podzemno skladište gasa i o tome treba da razgovaramo, to je kompleksan posao. Sumnjam da predsednici država treba da razgovaraju da li će cena biti tri dinara viša ili tri dinara manje“, rekao je Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas.

Razgovor o ceni gasa dvojice predsednika nije, sudeći prema izjavi Dmitrija Peskova portparola ruskog predsednika, centrala tema na agendi ruskog predsednika. Glavna tema su bilateralni odnosi i situacija u regionu. Đukić ističe da se to pre svega odnosi na pitanje Kosova.

„U celom tom kosovskom kompleksu, Srbija uvek trpi kritike, to tako treba shvatiti iz Moskve jer ne prilazi kao celovitom pitanju. Dakle, ne prilazi kosovskom pitanju sa stanovišta Rezolucije 1244 odnosno međunarodnih odnosa, međunarondog prava. Srbija, odnosno Vučić uvek zumiraju neko pojedinacno pitanje. Te pitanje imovine, te pitanje prelaza“, dodao je Đukić.

I odnosi se na pitanje Bosne i Hercegovine, tj visokog predstavnika kog Rusija ne priznaje kao ni Republika Srpska.

„Tu se moraju ništanske sprave podesiti i zauzeti neki stav šta je politika Srbija, šta Rusije, koja strana će menajti svoje stavove i prilagođavati i gde je tu izlaz iz toga“, kaže Đukić.

U najavama o ovom susretu pojavila se i nuklearka. Naime, predsednik Srbije je u intervjuu za Jutjub kanal Solovjov lajv rekao kako se o mogućnosti izgradnje nukelarne elekrtrane konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju „Rosatom“.

Komentari

Vaš komentar