Vučić: Spremni smo da prihvatimo predloge EP, ma koliko to bilo teško za nas

Vesti 17. sep 202121:19 > 22:51133 komentara
Aleksandar Vučić
Izvor: REUTERS/Zorana Jevtic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i predsednik Srpske napredne stranke, izjavio je da je ta stranka prihvatila veći deo predloga evroparlamenaraca oko poboljšanja izbornih uslova, i dodao da su spremni da sve to implementiraju "ma koliko to bilo teško za njih".

„Mi smo imali konstruktivan sastanak, ne slažem se sa mnogim ocenama, ali sam spreman da uradim sve da bi se drugi osećali dobro“, rekao je Vučić za televiziju Pink prilikom posete Istanbulu.

POVEZANE VESTI:

On je ocenio da opozicija hoće „vlast i da ih narod voli“ i dodao da to „i nije baš jednostavno“.

Prema njegovim rečima, 2012. godine „nisu postojale nijedne novine koje su bile protiv vlasti, nijedan nedeljnik“, dok je za današnje nedeljnike i ostale medije rekao da su to „bljuvotine najgore koje ničemu ne služe, samo nešto da se odštampa da se kaže protiv mene“.

Izvor: TV Pink

Vučić je izjavio i da je uveren da je bivši predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković „govorio istinu i iskreno i da je rekao tačno ono što se zbivalo“, u vezi Jankovićeve izjave da mu je iz neke strane ambasade nuđeno da se približi Vučiću da bi ga smenio.

Rekao je da veruje da je Janković rekao istinu takvom izjavom zato što „mi dobro znamo šta se u zemlji zbiva, dobro pratimo šta rade strane službe onako kako oni prate naše službe“.

On je rekao da je Janković dobio takvu ponodu zato što „oni (koji su mu to nudili) nisu oduševljeni bržim napretkom Srbije od drugih zemalja u regionu“.

Naveo je da je Srbija 2014. godine imala 32.9 milijardi evra ukupnog bruto proizvoda, dok je Hrvatska u isto vreme imala 48 milijardi evra BDP-a, dok će obe zemlje „ovu godinu završiti sa oko 52 milijarde BDP-a“.

Vučić je rekao i da se ne plaši toga da bi neko iz SNS mogao da ga politički ugrozi, kao i da se sutra u Beogradu po prvi put održava sednica Glavnog odbora stranke kojoj on neće prisustvovati.

Kandidat SNS biće onaj ko može da pobedi

Najavio je da će na sednici GO SNS-a biti reči o skupštini stranke, koja će se održati krajem oktobra i na kojoj će biti izabrani najviši stranački organi, kao i pripremama za parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore.

Na pitanje ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima 2022. godine, Vučić je odgovorio da će SNS da kandiduje „onoga ko bude mogao da pobedi“.

Vučić boravi u Istanbulu, gde će se u okviru jednodnevne posete sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Srbija ni na koji način neće odgovarati šovinistički

Vučić je razgovor za Pink iskoristio i da predsednicima Crne Gore i Hrvatske poruči da će nastaviti da im pruža ruku koliko god oni kritikovali i napadali, i da Srbiju niko neće primorati da menja svoj pobednički put i sve ono što je dobro uradila.“

Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekonomijom, napretkom, rastom. Srbija će biti sve uspešnija i neće ni na koji način odgovarati šovinistički“, rekao je Vučić.

Vučić je, komentaričući kritike koje su stigle iz Zagreba tokom posete crnogorskog predsenika Mila Đukanovića Hrvatskoj, rekao da su se odnosi Crne Gore i Hrvatske sveli na kritiku njega i Srbije.

„Imate tu famoznu konferenciju za novinare (Đukanovića i Milanovića) na kojoj su se odnosi Crne Gore i Hrvatske sveli na `mrzimo Vučića, on je kreten i ludak i đubre jedno bezobrazno`, da prevedem sve te njihove reči, a `Srbija koliko god da je mala nije onoliko koliko bismo mi voleli da bude`“, rekao je Vučić.

On je rekao da nema ništa protiv Đukanovića i Milanovića i da ga „ne zanimaju“, ali da ali ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.

Rekao je da on i crnogorski predsednik budućnost regiona vide drugačije.

„Đukanović budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi”, rekao je Vučić.

Ocenio je da su u Crnoj Gori, kako je rekao, smislili trik za popis stanovništva, tako što su napravili poseban odeljak nacionalnost, a poseban etnička grupa „da bi posle rekli da su svi Crnogorci“.

„Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da Srbe svedu na etničku grupu“, rekao je.

Istakao je da će Srbija u budućnosti morati da ima bolje odnose sa Hrvatskom, koji nisu zasnovani na ljubavi, već racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.

Veća zvezda od Lebrona Džejmsa

Vučić je ocenio i da je, s obzirom na broj napisa o njemu u hrvatskim medijima, postao veća zvezda od Lebrona Džejmsa.

Komentarišući napise o pozivu Srbima da istaknu zastave 15. septembra, Vučić je rekao da on taj poziv nije uputio ali da to nije sprečilo medije da pišu o tome. Pisali su i o naoružanju Srbije pa čak i o imenu koje je dao svom sinu.

„Kriv sam što sam dao ime svom sinu Vukan. U najozbiljnijim hrvatskim medijima su objavili da sam sinu dao ime Vukan zato što je to prvi, najstariji sin Stefana Nemanje i da sam podigao spomenik Stefanu Nemanji i to je odraz i pokazatelj, kako su napisali, moje želje za stvaranjem velike Srbije. Kad to čitate, pitate se da li sasvim pri sebi oni koji su to pisali“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ne želi Hrvatima da odredjuje kakva će imena davati svojoj deci.

„Jedino što od njih tražimo je da i oni nama dozvole da našoj deci dajemo imena kakva želimo, i ništa više“, rekao je Vučić.

Stupiti u kontakt sa pravosudnim organima BiH

Govoreći o odnosima sa BiH, Vučić je rekao da Srbija ne želi da menja granice i da želi dobre odnose sa Sarajevom, ali i sa Republikom Srpskom.

„Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što vi volite Tutin, Novi Pazar“, rekao je Vučić.

Istaklao je da Srbija ima teško nasleđe u istoriji sa Sarajevom i da je suština u „lekovitom“ dijalogu.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića da Srbija ne treba da šalje vakcine i žito u BiH već da prestane sa progonom „branilaca BiH“, Vučić je rekao da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosima povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

Rekao je da je apelovao na srpske pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosansko-hercegovačkim i da se vidi koje slučajeve Srbija može da preuzme.

Komentari

Vaš komentar