Vučić: Srbija ostaje na evropskom putu, kao nezavisna i suverena zemlja

Vesti 30. sep 202212:20 73 komentara
TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Republike.

Kako se dodaje, tema razgovora predsednika Vučića i predstavnika EP bila je i posvećenosti Srbije evropskom putu i pravac u kojem će ići politika naše zemlje po pitanju usklađivanja sa evropskom politikom.

Predsednik Vučić je još jednom ponovio dobro poznatu poziciju Srbije i istakao da Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa.

Dalje se navodi da su predstavnici EP izrazili spremnost da nastave proces međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i još jednom ponovili zahtev da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kao i veću usaglašenost Srbije sa politikom EU iz oblasti ljudskih prava i migrantskih kretanja.

Predsednik Srbije je na nedvosmislen način objasnio poziciju naše zemlje po svim pomenutim pitanjima, zaključuje se u saopštenju.

Vučić se sastao i sa Saracinom

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji u regionu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je ponovio stav i poziciju Srbije u pogledu svih pitanja na Zapadnom Balkanu, ističući da se Srbija zalaže za dodatno unapređenje međusobnog povezivanja i ekonomske saradnje u regionu.

On je naglasio da Srbija nastavlja sa politikom odgovornog pristupa svim regionalnim pitanjima, jer je to najbolji put za očuvanje stabilnosti i napredak celog regiona.

TANJUG/ RADE PRELIC

Sagovornici su se posebno osvrnuli na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na pripreme dokumenata i značaj samog sastanka u okviru Berlinskog procesa, kao i na ostvarivanje prava na četiri slobode – slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

Kako se navodi, Vučić je ponovio da je Srbija posvećena političkom dijalogu kao primarnom načinu rešavanja svih izazova na Balkanu, ali da će nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet uz dosledno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava.

Vučić je istakao da Srbija ceni i podržava Berlinski proces, kao format koji na konkretan način daje podstrek evrointegracijama Zapadnog Balkana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare