Vučić: Srbija plaća veoma visoku cenu što ne uvodi sankcije Rusiji

Vesti 21. apr 202210:12 > 12:16 164 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Ruske Federacije i da joj to, "nema nikakve sumnje", stvara mnogo problema.

„Da li nama takav stav donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijskih investitora do mnogih drugih. Nema nikakve sumnje da veoma visoku cenu plaćamo“, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu.

POVEZANE VESTI:

Osvrćući se na nacrt rezolucije Evropskog parlamenta u kom se novoizabrane vlasti u Srbiji pozivaju da uvedu sankcije Rusiji, Vučić je poručio: „Blago njima ako nemaju pametnija posla nego da šalju Srbiji pisma šta bi i kako trebalo da čini, sa nekakvim pritiscima i pretnjama.“

„Mi njih veoma poštujemo, strašno su nam važni, ali ne ljutite se, mnogo su nam važniji građani Srbije i parlament Srbije“, kazao je on.

Ukoliko rezolucija Evropskog parlamenta bude usvojena, predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje novinara N1, poručio da će je primiti k znanju, ali da će se rukoboditi interesima naše zemlje.

„Vas sa N1 kad slušam, meni su u poslednjih sedam godina jedno 700 puta došli razni ultimatumi, i svaki put se čudom čudite kako preživimo te ultimatume. Slobodan čovek i slobodna zemlja ne odlučuju se prema ultimatumima i prema sili šta neko predstavlja, nego prema onome što štiti, a štitimo svoju zemlju i svoje građane“, kazao je Vučić.

„Da smo uveli sankcije, bili bismo najbolji za Fridom haus“

Na pitanje N1 da prokomentariše navode iz novog izveštaja Fridom hausa da je Srbija balkanska država koja je u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi, Vučić je odgovorio kontrapitanjem: „Jeste li pročitali šta tamo piše, je l’ to neko pročitao sem mene?“

POVEZANE VESTI:

Izveštaj Fridom hausa, kako je rekao, izgleda kao da ga je pisao „neki niži činovnik iz koalicije ‘Moramo'“.

„Da smo uveli sankcije Ruskoj Federaciji bili bismo najbolja demokratija u svetu, skočili bismo za 713 mesta, iako nema toliko država u svetu. Istog dana kada bismo to uradili, bio bi vanredni izveštaj i Fridom hausa i svega drugog“, rekao je Vučić.

Dodao je i da je izveštaj Fridom hausa „jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje“.

„Samo ja znam ko će da bude mandatar“

Vučić je rekao i da u ovoj zemlji izgelda postoji mnogo njih koji bolje od državnog rukovodstva „znaju da li ćemo i kada ćemo uvesti sankcije“.

Rekao je i da u medijima svakog dana vidi „ko sme da bude ministar“ i kako sastav nove vlade određuju Zapad ili Moskva.

„Samo ja znam ko će da bude mandatar“, poručio je Vučić i dodao da nije nemoguće da promeni svoj stav posle razgovora sa predstavnicima stranaka u parlamentu, ali da to sigurno neće biti „pod pritiskom bilo koje ambasade ili stranog centra moći“.

Vučić je ocenio i da će sukob u Ukrajini da traje dugo, što znači da će ceo svet osećati posledice kroz nestašice i inflaciju.

„Posebne grupe smo napravili za pregovore sa Rusima oko gasa, radimo na izgradnji skladišta nafte, na daljoj nabavci nafte, ali to sve što napunimo nije dovoljno. Borimo se“, rekao je Vučić.

„Veoma sam zabrinut zbog pretnji koje dolaze iz Prištine“

Vučić je rekao i da je veoma zabrinut zbog, kako je rekao, pretnji koje dolaze iz Prištine, najave nasilnih akcija na severu Kosova i izostanka volje da se sprovede ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

„Moja molba i Evropskoj uniji i Albancima je da povedu računa o onima koji svaki dan pričaju o ugroženosti a jedini cilj im je napad na Srbe i dodatni pritisak na njih. Kao i dalje akcije na severu (Kosova)“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ih on moli da ništa ne čine jer je to veoma važno za stabilnost regiona, odnosno i za Srbe i za Albance.

„Važno je da sačuvamo mir“, rekao je Vučić i dodao da je tu poruku preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.