Vučić: Srbija sarađuje sa EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, bez ugrožavanja sopstvenih interesa

Vesti 25. jun 202413:50 17 komentara
TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU, u meri u kojoj to ne ugrožava njene vitalne nacionalne, političke i ekonomske interese.

Vučić je na Instagramu objavio da je imao „dobar“ sastanak sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson, te da su razgovarali o saradnji sa Evropskom unijom, pitanjima ilegalnih migracija, usklađivanju viznog režima, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o drugim značajnim pitanjima.

„Zahvalio sam komesarki na tome što je Srbija od strane EU prepoznata kao pouzdan partner po pitanju migracija, dok je postupanje naše zemlje tokom dugogodišnje migrantske krize ocenjeno kao izuzetno odgovorno, humano i solidarno. Srbija nastavlja pažljivo da prati migraciona kretanja i odgovorno preduzima mere u tom smislu, što potvrđuje i danas potpisani sporazum“, napisao je.

Vučić je u objavi na Instagramu još poručio da je Srbija „u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da je prevashodno neophodno osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora“.

„Istakao sam da se po pitanju Kosova i Metohije nalazimo u izuzetno teškoj situaciji, te da Srbi sa KiM trpe nepodnošljiv pritisak i druge oblike prinude izazvane jednostranim potezima Prištine“, naveo je srpski predsednik.

Pozdravio je usvajanje Uredbe o Uspostavljanju instrumenata za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojom su predviđena sredstva namenjena sveobuhvatnim reformama regiona, čime je, kako je ocenio, EU pokazala svoju opredeljenost da se evropska integracija Zapadnog Balkana produbi i intenzivira.

Johanson je ranije danas sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem u Beogradu potpisala ;dopunjeni sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Fronteks u Srbiji.

Time je, naveli su, predviđeno da snage Fronteksa budu raspoređene ;i na državnim granicama Srbije sa trećim zemljama – pre svega BiH i Severnom Makedonijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare