Vučić: Srbija se neće odreći teritorijalnog integriteta i nastaviće evropski put

Vesti 23. sep 202220:28160 komentara
Aleksandar Vučić
REUTERS/Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Njujorku da se Srbija neće odricati svog teritorijalnog integriteta i da će nastaviti svoj evropski put.

Vučić je rekao za TV Pink, povodom aktivnosti kosovske predsednice Vljose Osmani za dodatna priznanja Kosova, da se tu ne radi o borbi Prištine, već o borbi Beograda „protiv onoga što rade velike zapadne sile“.

„Koliko vidim radiće na sve moguće načine, ali mi moramo da se broimo…video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali“, rekao je on.

Osvrćući se na vest da SAD i Velika Britanija naoružavaju Kosovo, Vučić je rekao da zna šta je istina, ali to neće da komentariše.

„Ljudi koji nisu čitali vest treba da znaju šta je pisalo – da je kosovski premijer Aljbin Kurti tražio artiljeriju za domete veće od 10 kilometara“, naveo je Vučić.

On je dodao kako ga svi kritikuju i govore da je, svaki put kada pominje Kosovo, na korak dalje od EU.

„Da zaboravim Kosovo, da se pravim da ono 82 dece nije ubijeno? Mi smo mali, to su prevelike i prejake sile. Ali za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle“, rekao je Vučić.

On je dodao kako Srbija treba da gleda da preživi i da vidi kako će i šta će, jer je „teško vreme i veliko breme pred nama“.

Vučić je poručio da će biti mnogo teško, bezbroj briga i problema, ali će Srbija opstati, a da gledati da se preživi sa što manje muka za obične građane.

Upitan o stavu Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici pilota za ročište u Beogradu, on je odgovorio da je „razumljivo da za taj zločin mora da se sudi pred beogradskim sudom“.

Kazao je da je to „postupanje po pravosnažnoj i pravovaljanoj optužnici“, te dodao da to suđenje nije moglo da bude održano pred zagrebačkim sudom, a „trebalo je“.

Izvor: Tanjug

„Nadam se da će Srbija obezbediti stendbaj aranžman sa MMF“

„Nadam se da da“, rekao je novinarima Vučić, koji je prethodno rekao da je sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom razgovarao o pravljenju stend baj aranžmana sa MMF-om.

On je na kraju posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN, ocenio da je važno da se Srbija osigura za zimu.

Predstavnica MMF za Srbiju Julija Ustjugova rekla je polovinom septembra da su vlasti Srbije izrazile interesovanje za stendbaj aranžman sa MMF.

Objasnila je da je standardna procedura da MMF posle takvog zahteva vodi razgovore sa vladom kako bi procenio ekonomsku i finansijsku situaciju i ukupne finansijske potrebe zemlje da bi sporazum bio postignut.

Rekla je i da će u slučaju finansijskog aranžmana sa MMF-om, trenutni nefinansirajući instrument za koordinaciju politike biti otkazan.

Zahvalnost Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Vučić je u razgovoru sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom ponovio opredeljenje Srbije za poštovanje Povelje UN i Rezolucije 1244 SB UN i zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

„Naravno, razgovarali smo i o sveukupnim bilateralnim odnosima“, objavio je Vučić na Instagramu, nakon što se sastao sa Lavrovom na marginama poslednjeg dana Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić se ranije sastao i sa predsednikom Gvineje Bisao Umaro Sisoko Umbalom.

„Saglasili smo se da je postojeća globalna kriza pravo vreme da se podsetimo temeljnih načela na kojima su zasnovane UN, od kojih je jedno od najvažnijih nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja članica, na čemu Srbija insistira i za šta se dosledno bori u međunarodnoj političkoj areni“, naveo je Vučić na Instagramu.

Dogovoreno je da se ojača i intenzivira politički dijalog, „zasnovan na polazištima uzajamnog poštovanja i uvažavanja na kojima je svojevremeno nastao i Pokret nesvrstanih zemalja, budući da je Srbija iskreno posvećena obnavljanju i nadogradnji odnosa sa afričkim zemljama na principu ravnopravnosti i međusobnog razumevanja“.

Susret s Pahorom i Fajon

Vučić je razgovarao u Njujorku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i šeficom slovenačke diplomatije Tanjom Fajon o regionalnim pitanjima.

Kako je objavljeno na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“, Vučić je imao „kratak susret“ sa slovenačkim zvaničnicima na marginama poslednjeg dana zasedanja Generalne skupštine UN tokom koga su „razmenili utiske o zasedanju i razgovarali o regionalnim pitanjima“.

Vučić se danas sastao i sa predsednikom Gvineje Bisao Umaro Sisoko Umbalom, sa kojim je kako je napisao na svom instagram profilu imao „dobar sastanak“.

„Saglasili smo se da je postojeća globalna kriza pravo vreme da se podsetimo temeljnih načela na kojima su zasnovane UN, od kojih je jedno od najvažnijih nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja članica, na čemu Srbija insistira i za šta se dosledno bori u medjunarodnoj političkoj areni“, napisao je Vučić.

Kako je dodao dogovorili su se da ojačaju i intenziviraju politički dijalog „zasnovan na polazištima uzajamnog poštovanja i uvažavanja na kojima je svojevremeno nastao Pokret nesvrstanih zemalja, budući da je Srbija iskreno posvećena obnavljanju i nadogradnji odnosa sa afričkim zemljama na principu ravnopravnosti i međusobnog razumevanja“.

Komentari

Vaš komentar